Unicul aparat din vestul țării care măsoară rezistența pulmonară, achiziționat de Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Oscilometru, dispozitiv cu care se măsoară rezistența pulmonară, a fost achiziționat în premieră de medicii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Aparatul este unicul care există într-o unitate medicală din zona de vest a țării.

Cu ajutorul oscilometrului se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronșic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea “rezistenței” căilor respiratorii. În multe cazuri aceasta este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigații se numește oscilometrie forțată și permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.


Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. ” susține dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este foarte simplu de realizat și nu necesită o manevră forțată de respirație, fiind util îndeosebi în cazul copiilor și a persoanelor de vârsta a 3-a.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea