Vaccin anti-cancer cu rezultate promițătoare, descoperit de cercetătorii italieni

Mai mulți oameni de știință din Italia au reușit să dezvolte un vaccin anti-cancer ce are capacitatea de a declanșa răspunsuri imune la tumori, crescând astfel și eficacitatrea medicamentelor utilizate în imunoterapie.

Potrivit agenției ANSA, această descoperire aparține cercetărilor care s-au realizat în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare, de către specialiștii de la Armenise – Harvard și Institutului Italian de Medicină Genomică. Vaccinul folosește un virus, ca un cal troian, și instruiește sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.

Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino. Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine.

La cercetare a contribuit și compania italiano-elvețiană Nouscom, specializată în biotehnologie. Eficiența vaccinului a fost demonstrată în combinație cu un medicament utilizat în imunoterapie, fiind utilizat un grup țintă de 12 pacienți, toți diagnosticați cu cancer de colon în fază metastatică.

”Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace, pentru ANSA.

Tot anul acesta, un vaccin anti-cancer a fost testat cu succes pe animale și de către oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute și de Harvard Medical School.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea