Varianta indiană a coronavirusului, confirmată în România! Cazul a generat un focar, în județul Brașov

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică –  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică  Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, județul Brașov.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, este vorba despre opt persoane sosite din India. Dintre acestea, 5 persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte 3 persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat în această dimineață că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”,  transmite Ministerul Sănătății.

DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod.

Variantă indiană a coronavirusului este suspectată că ar sta la baza dezastrului cu care se confruntă această țară, cea mai afectată de pe glob, care se confruntă cu o criză sanitară majoră. Zilele trecute, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că varianta indiană a fost detectată în „cel puţin 17 ţări”, în peste 1200 de secvențe de genom. „Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a transmis OMS zilele trecute.

Deocamdată nu există date certe cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană, fiind necesare cercetări suplimentare.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea