O simplă răceală poate da peste cap organismul astfel încât să provoace în organism o reacție nedorită ce ar putea declanșa o boală reumatică. Între afecțiunile reumatice și infecțiile virale există o strânsă legătură, sunt de părere medicii.
„Este vorba, în primul rând, de o predispoziție genetică. La unele dintre boli chiar testăm cu teste genetice specifice și cumva adunăm puncte semnificative la diagnostic, peste care vine o infecție virală, o depresie. Poate fi chiar o viroză de la grădiniță luată din comunitate. Pentru că suntem cumva predispuși vine ceva care dă drumul la flacăra inflamatorie sau autoimună și începe procesul inflamator cronic . Acest proces are nevoie de imunosupresie pentru a fi oprit” susține dr. Anca Bobircă, medic primar reumatolog.
Medicamentele administrate sunt imunosupersoare, rolul acestora fiind acela de a „liniști” celulele sistemului imunitar astfel încât să nu mai provoace inflamațiile ce stau la baza apariției bolilor reumatice.
„Imunosupresia se realizează prin medicație care are rolul de a liniști limfocitele și de a scădea această inflamație cronică. Fără ele, de cele mai multe ori, nu reușim să obținem remisiunea și să redăm activitatea zilnică înapoi” susține dr. Anca Bobircă, medic primar reumatolog.