VIDEO Alexandru Rogobete despre reorganizarea din sistemul medical: „Sunt secții cu 3 pacienți pe lună”

În spațiul public se discută în ultimele zile despre reorganizarea spitalelor publice. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, susține că această măsură vizează transformarea secțiilor cu adresabilitate scăzută, într-unele adaptate nevoilor reale ale pacienților în ceea ce privește acordarea serviciilor medicale.

„Această măsură de reorganizare a unităților medicale și de convertire a unor secții din anumite spitale în alte specialități este o măsură importantă de eficientizare economică. Și vă dau un exemplu, imaginați-vă un spital municipal care, din 10 secții, 6 au grad de ocupare de peste 50%, iar diferența sunt goale. Este o realitate. Există în momentul de față secții din anumite spitale care nu au pacienți sau au 3 pacienți pe lună. Ori acele secții nu se pot întreține pentru că neexistând servicii medicale pe care CNAS să le deconteze, automat că ele din balanță bugetară sunt în zona de deficit. Ori, reorganizarea prin care oferim oamenilor servicii conform nevoilor din 2025, gândiți-vă că nu a mai existat o reorganizare de peste 10 ani, iar între timp nevoia de servicii, demografia, tehnologia, toate s-au schimbat. Noi trebuie să ne adaptăm nevoilor de acum” a explicat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, de la Medika TV.

Creșterea numărului de ore alocat ambulatoriilor

Multe servicii medicale pot fi acordate prin intermediul ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor. Acest sector al sistemului medical a fost tratat multă vreme cu indiferență de către factorii decizionali. Reorganizarea propusă de Alexandru Rogobete vizează și acest domeniu de activitate, acesta exprimându-și dorința de a crește intervalul orar în cadrul căruia medicii pot să acorde consultații medicale în ambulatorii.

„O altă măsură importantă vizează creșterea numărului de ore în ambulatoriul de specialitate, astfel încât spitalele publice să poată oferi servicii medicale în aceste entități, pe lângă consultațiile clasice să fie inclusiv imagistică medicală și laborator, în două ture. Câți oameni se pot duce la spital să beneficieze de un CT, la 12,00? Foarte puțini. Îmi doresc să ținem deschise ambulatoriile până la ora 20,00 sau 21,00. Eu cred va fi un avantaj și va crește accesul cetățenilor la servicii medicale. Eu cred că asta va aduce un plus unităților sanitare” a mai spus Alexandru Rogobete la Medika TV.

Categorii: Știri, Video
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea