(VIDEO) Infecționist militar: cum dau eroare testele Covid 19 și când nu vor mai funcționa

Colonel medic doctor Ion Ștefan, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalilui Militar Central, atrage atenția că testarea pentru coronavirus nu este concludentă dacă se face imediat de la intrarea în contact a pacientului cu o persoană infectată.

” Testarea imediată, în prima zi, nu este relevantă! Știm că incubația este de 2-14 zile – după unii autori, chiar după 1-14 zile – dar să testezi în prima zi înseamnă, oricum, șanse reduse de a identifica infecția, pentru că – experiența a arătat – testele devin pozitive după 2,3, 5 zile și, atunci când se suspicionează în continuare cu tărie acest diagnostic, e nevoie de o retestare. Noi trebuie să respectăm procedurile și protocoalele, care au fost gândite pentru această etapă. În momentul în care o să avem și certitudinea transmiterii comunitare a infecției, probabil că aceste reguli nu vor mai funcționa.”, spune  colonel medic doctor Ion Ștefan, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central.

Specialistul de la Spitalul Militar Central vorbește și despre impactul emoțional pe care îl are toată această criză a coronavirusului, atât asupra populației, cât mai ales a medicilor care sunt în prima linie în războiul cu coronavirus.

 ”Covid 19 ne va schimba, va schimba lumea în care trăim, important este să înțelegem si sa acționăm în consecință” o spune col. medic. dr. Ion Ștefan, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central. ” Avem nevoie de o sănătate – inclusiv mentală – pentru a face față acestei provocări.  Aș vrea să nu se tragă sirena panicii, în acest moment este o mare eroare. Eu aș vrea să instaurez starea de calm.”

Colonel medic doctor Ion Ștefan a adăugat că frica este un fenomen uman, este o caracteristică absolut omenească, în condițiile actuale, dar dacă frica este dublată de conștientizare, de responsabilizare, este binevenită: ”În momentul în care ești informat și antrenat, teama dispare! Teama apare atunci când sunt necunoscute. Dacă ele vor fi accesate și vor fi deprinse, atunci teama ar trebui să dispară”.

Colonelul Ion Ștefan spune că noul coronavirus va avea nu doar un impact emoțional ci și unul economic: ”Impactul emoțional, dar nu numai: și economic, social, politic, educațional, este imens. De aceea, astfel de măsuri sunt impopulare. Dar, ținând cont de exemplul Italiei – în care astfel de măsuri au întârziat – la noi eu cred că măsurile, chiar dacă au fost cumva precoce și chiar au devansat etapa, scenariul  din momentul acela, au fost necesare. Este important însă ca astfel de măsuri să fie respectate. Dacă avem de luptat, pe de o parte, cu virusul, pe de altă parte cu iresponsabilitatea  și lipsa de conștientizare a semenilor noștri privind necesitatea respectării acestor măsuri, atunci nu vom avea șanse decât în lupta cu virusul. Lumea se schimbă! Cu siguranță, vom fi alții după fenomenul COVID-19! Vom ieși alții din acest fenomen! Va fi o revoluție în plan mental. ”.

https://www.facebook.com/Spitalul.Universitar.Urgenta.Militar.Central/videos/1083203722044989/

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes