Tratamentul adecvat al persoanelor dependente de droguri presupune, pe lângă medicația specifică, și ședințe de terapie și psihoterapie. Din păcate, statul nu are o politică eficientă în ceea ce privește decontarea acestor ședințe, deși este mare nevoie de ele.
„Tratamentul corect ar presupune o perioadă de stabilizare, care este de câteva luni până la 6 luni, un an, perioadă în care pacientul ar trebui să înceapă să facă psihoterapie. Ori psihoterapia este decontată de CNAS la ora actuală, de prin 2019, o oră de psihoterapie pe lună„ a declarat la „Medika Antidrog”, dr. Adrian Abagiu, medic primar boli infecțioase, cu competență în tratamentul toxicodependeților, coordonator al Centrului ARAS-ARENA.
Terapia psihologică, esențială în tratamentul persoanelor dependente de droguri
Terapia psihologică este parte din terapia administrată persoanelor dependente de droguri. Deși statul român decontează doar o oră pe lună, aceste persoane au nevoie săptămânal de ședințe.
„Ei ar trebui să facă o ședință de o oră săptămânal, minimum și în primele 6 luni, două trei ședințe de psihoterapie de grup pentru a-i ajuta să renunțe în faza de început în care tânjirea după drog este cea mai mare” mai spune dr. Adrian Abagiu, medic primar boli infecțioase, cu competență în tratamentul toxicodependeților, coordonator al Centrului ARAS-ARENA.