Malformațiile vasculare cerebrale sunt, de cele mai multe ori, dezvoltate în timpul nașterii. Ele pot trece neobservate până în momentul în care apar primele simptome. Simptomatologia acestei condiții medicale este, oarecum, similară accidentului vascular cerebral tranzitoriu ischemic. Doar în urma investigațiilor medicale amănunțite medicii specialiști pot face diferența între un AVC și o malformație vasculară cerebrală.
Crizele epileptice apărute din senin sau dezechilibrele neurologice, precum pierderea capacității vizuale sau incapacitatea de a vorbi, reprezintă principalele simptome ale malformațiilor vasculare cerebrale.
„O criză comițială trebuie investigată foarte bine, pentru că nu știm ce poate să ascundă. O tulburare de vedere, o simptomatologie neurologică precum cele de vorbire, o hemipareză frustră remisibilă” a explicat conf. univ. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Examenul CT, analiză esențială pentru depistarea malformațiilor vasculare cerebrale
Cea mai eficientă metodă de investigare a malformațiilor vasculare cerebrale și diferențierea lor față de un posibil accident vascular cerebral este reprezentată de examenul computer tomograf. Din fericire, acest tip de investigație medicală se poate realiza chiar și în spitalele de provincie, având în vedere că multe unități medicale dispun de un astfel de aparat.
„Din păcate în situațiile în care debutul este brutal, pacientul trebuie să ajungă la spital și să beneficieze de un examen CT. O astfel de investigație arată sângele imediat în creier și vreau să vă spun că și în spitalele mici există astfel de aparate” mai spune conf. univ. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.