VIDEO Viața cu o inimă artificială. Spitalul Floreasca a realizat trei astfel de intervenții

Implantarea inimilor artificiale, dispozitive care suplinesc funcțiile inimii naturale, este o procedură care se realizează și în România. Echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București a efectuat 3 astfel de intervenții în ultima perioadă.

Inimile artificiale au rolul de a ajuta să supraviețuiască pacienții cu insuficiență cardiacă greu tratabilă.

„La Spitalul Floreasca s-au implantat 3 dispozitive de acest gen până în acest moment, ele având rostul de a trata pacienții cu insuficiență cardiacă severă ireductibilă, care nu mai au altă soluție” a explicat dr. Horațiu Moldovan, șeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară – Spitalul Clinic de Urgență București

Dispozitivul poate avea funcționalitate în mai multe situații, susțin specialiștii.

„Această inimă artificială parțială poate avea 3 variante de utilizare. Poate fi utilizată ca o punte către transplantul cardiac, deci la pacienții care așteaptă transplant dar se agravează, până când pot fi transplantați, până se găsește un cord compatibil. La pacienții care nu beneficiază de transplant cardiac, din cauza vârstei sau comorbidităților, această pompă poate fi implantată ca terapie definitivă, adică poate fi implantată cu scopul de a-l ține în viață pe termen nedefinit. A treia variantă de utilizare a dispozitivelor este ca o legătură către recuperare, sperând ca inima pacientului respectiv  să se poată recupera și să poată fi pusă în sarcină. Această a treia variantă este cea mai puțin utilizată” a mai spus dr. Horațiu Moldovan.

Șansele de supraviețuire pentru persoanele cărora li s-a implantat dispozitivul sunt de până la 10 ani.

„Primul pacient implantat cu trei ani în urmă supraviețuiește în condiții optime, iar la nivel mondial  recordurile de supraviețuire ating și 10 ani” a mai spus dr. Horațiu Moldovan.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes