Vineri se dă startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. Ce spune coordonatorul campaniei

Deși inițial autoritățile din România anunțaseră că a doua etapă de vaccinare anti-COVID ar urma să înceapă în luna februarie, lucrurile au mers mai repede decât se estimase inițial, astfel că începutul acesteia e aproape de start. Mai exact vineri, 15 ianuarie, se va da startul celei de-a doua etape, în care vor fi vaccinate persoane de peste 65 de ani, bolnavi cronici, salariați din domenii esențiale și alte categorii de beneficiari.

Până atunci se lucrează intens și la platforma de programare, astfel încât această să fie disponibilă pentru toate persoanele care intră în categoria celor ce vor fi vaccinate în a doua etapă.

“Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam. După cum știm, estimam în perioada lunii decembrie o începere a campaniei de vaccinare după jumătatea lunii ianuarie. Am început la sfârşit de decembrie, motiv pentru care  vom începe mai repede şi etapa a doua şi, aşa cum am anunţat deja, din a doua jumătate a lunii ianuarie,  practic după 15, vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua, începând cu beneficiarii care se află internaţi în centrele medico-sociale, rezidenţiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficienţă renală cronică în stadiul de hemodializă. Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din staţiia de hemodializă, să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate şi ulterior se va urma traseul obişnuit”, a declarat la Antena 3 col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În continuare se vor putea imuniza și beneficiarii primei etape, respective cadrele medicale, care se pot programa inclusive apelând la dispeceratele județene.

„Au fost câteva momente în perioada iniţială în care platforma de programare a fost desincronizată cu activitatea centrelor de vaccinare, din cauza faptului că o mare parte dintre centre nu au intrat în activitate decât după data de 4 ianuarie. De la acel moment lucrurile s-au corectat, în momentul de faţă sistemul de programare merge bine iar, ca soluţie de backup pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+