Proiect pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare. Ce categorie de pacienți se poate imuniza

Colegiul Farmaciștilor din România anunță inițierea unui progral pilot de vaccinare împotriva gripei sezoniere, desfășurat în rețeaua farmaciilor comunitare. Scopul proiectului este de a proteja populația de îmbolnăvire.

Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunţă a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulaţia virusului gripal a fost limitată de restricţiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infecţia cu virusul gripal vine pe fondul imunităţii scăzute a populaţiei, după ce purtarea măştii şi distanţarea socială au dus la o circulaţie redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane. Conform datelor INSP, numărul de infecţii respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021“, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciștilor din România.

Farmaciile care vor dori să facă parte din acest proiect pilot trebuie să obțină o autorizație în acest sens. Farmaciştii implicaţi în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri.

De asemenea, pacienții care doresc să se vaccineze la farmacie trebuie să prezinte o recomandare medicală în vederea vaccinări și să se fi vaccinat împotriva gripei și în anii anteriori.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes