Îngrijirea pacienților care au suferit AVC implică o mare responsabilitate pentru profesioniștii din sănătate, mai ales pentru asistenții medicali. De aceea, în perioada 9-11 mai 2025, Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș a organizat cursuri de formare profesională în care 47 de asistenți medicali din mai multe spitale din țară au învățat cum să acorde o mai bună îngrijire pacienților cu AVC.
Cursurile au fost organizate în cadrul proiectului „Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral” și au fost coordonate de prof. univ. dr. Rodica-Ioana Bălașa, șefa secției Clinice Neurologie I a Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș.
Grupul țintă a fost alcăuit din asistenți medicali care profesează în cadrul SCJU Târgu Mureș, SJU Brașov, SJU “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, SJU Miercurea Ciuc, SCJU Bistrița, SJU Alba-Iulia, SCJU Sibiu, SJU “Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe și Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Potrivit organizatorilor, programul de formare profesională a curpins următoarea tematică:
- Organizarea și rolul Unității de AVC (UAVCA);
- Accidentele vasculare cerebrale ischemice – cauze, manifestări clinice, tratamente de revascularizare, complicații;
- AVC hemoragic – diagnostic, intervenții terapeutice, particularități ale îngrijirii;
- Hemoragia subarahnoidiană – cauze, tratamente și monitorizare.