A MURIT MEDICUL CARE A FĂCUT PRIMA OPERAȚIE PE CORD DESCHIS ÎN ROMÂNIA. Prof.dr. Ioan Pop de Popa s-a stins în Vinerea Mare

O veste foarte tristă a primit lumea medicală și academică înaintea sărbătorilro pascale de anul acesta. Prof.dr. Ioan Pop de Popa a murit, vineri, la vârsta de 94 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții fundației care poartă numele întemeietorului chirurgiei cardiovasculare moderne. Prof.dr. Ioan Pop de Popa a înființat, în anii 70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare de la Fundeni și, apoi, o rețea națională de centre de chirurgie cardiovasculară. Deschizător de drumuri, în 1973 a efectuat prima operație pe cord deschis din România. Un vizionar, profesorul doctor Ioan Pop de Popa a avut contribuții nu doar în medicină, ci și în societate. Fundația care îi poartă numele a fost înființată pentru a veni în sprijinul pacienților cardiaci.

Iată mesajul reprezentanților Fundației !

”Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună.

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească și mondială.

A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală).

Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în anii ‘70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare.

General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească.

Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).

Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său.”

Mesajul Colegiului Medicilor din România

Și Colegiul Medicilor a transmis un mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a medicului care a avut o contribuție imensă la dezvoltarea cardiologiei românești.

”Colegiul Medicilor din România regretă trecerea în neființă a profesorului doctor Ioan Pop de Popa. Prof. dr. Ioan Pop de Popa a fost un deschizător de drumuri în medicina românească, un spirit inovativ care a inspirat generații și generații de medici români. Medicul Ioan Pop de Popa reprezintă una dintre personalitățile cu care medicina românească se mândrește. Astăzi, sănătatea românească și societatea românească au nevoie de valori autentice, de profesioniști care și-au pus amprenta în domeniul lor de activitate, de oameni care să servească drept modele generației actuale și generațiilor viitoare. În numele Colegiului Medicilor din România, adresăm condoleanțe familiei precum și întregii comunități medicale față de decesul prof. dr. Ioan Pop de Popa.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes