ALERTĂ ÎN ASIA! A apărut un caz de ciumă bubonică

Autoritățile din Rusia și China au intensificat măsurile de prevenire după ce un oraș din regiunea autonomă a Mongoliei Interne a confirmat un caz de ciumă bubonică. Conform rapoartelor de stat, pacientul – un păstor – se află în carantină și e în stare stabilă. Oficialii au emis un avertisment de nivel 3, cel de-al doilea cel mai scăzut dintr-un sistem cu patru niveluri. Ciuma bubonică, cauzată de infecția bacteriană, poate fi mortală, dar poate fi tratată cu antibiotice disponibile în mod obișnuit. Noul caz a fost semnalat pentru prima dată ca suspect de ciumă bubonică la un spital din Urad Middle Banner, în orașul Bayannur.

Încă nu este clar cum sau de ce pacientul s-ar fi putut infecta. Alerta de nivel 3 interzice vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma și solicită publicului să raporteze cazuri suspecte. Cazurile de ciuma bubonică sunt raportate periodic în întreaga lume. Madagascar a înregistrat mai mult de 300 de cazuri în timpul unui focar în 2017. În luna mai a anului trecut, două persoane din Mongolia au murit din cauza ciumei, pe care au contractat-o după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote – un tip de rozătoare.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a declarat pentru BBC că, în cultura locală, carnea de marmotă crudă și rinichii sunt considerate un remediu pentru o sănătate bună. Rozătoarea este un purtător cunoscut al bacteriilor ciumei și este frecvent asociată cu cazurile de ciumă din țară. Vânătoarea de marmote este ilegală.

Ciuma bubonică este caracterizată de ganglioni umflați. Poate fi greu de identificat în stadiile sale incipiente, deoarece simptomele, care apar de obicei după trei până la șapte zile, sunt asemănătoare gripei. Dar este puțin probabil că ciuma bubonică – cunoscută sub numele de Moartea Neagră – va duce la o epidemie.

 „Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum avem o înțelegere a modului în care se transmite această boală”, a spus dr. Shanti Kappagoda, medic de boli infecțioase la Stanford Health Care. „Știm cum să îl prevenim. De asemenea, putem trata pacienții care sunt infectați cu antibiotice eficiente”.

Moartea Neagră a provocat aproximativ 50 de milioane de decese în Africa, Asia și Europa în secolul al XIV-lea.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes