ANALIZĂ: La Iași, numărul femeilor infectate cu noul coronavirus e mai mare decât al bărbaților

O analiză realizată de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi arată că numărul femeilor testate pozitiv pentru noul coronavirus de la începutul pandemiei este mai mare decât al bărbaților. În schimb, bărbații au făcut forme mai grave ale bolii.

Potrivit Ziarul de Iași, până pe 14 septembrie erau înregistrate 3.810 cazuri de coronavirus, dintre care 1.722 erau bărbaţi și 2.088  femei. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la grupa de vârstă 40 – 49 de ani  – 829 de cazuri şi la grupa 50 – 59 de ani, cu 761 de cazuri. La polul opus, cele mai puține cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor – 92 de cazuri la categoria de vârstă 0-9 ani și 177 la copiii între 10 şi 19 ani.

În schimb, mai bine de jumătate din pacienții care au ajuns la terapie intensivă cu forme grave de COVID-19 au fost bărbați.

Nu există nicio explicaţie în acest moment, însă există mai mulţi factori care, din punctul meu de vedere, determină gravitatea COVID-19: cantitatea virală cu care persoana intră în contact, cu cât este mai mare, cu atât virulenţa şi boala sunt mai grave. De asemenea, contează foarte mult substratul genetic şi comorbidităţile existente. La fel, sunt studii care ne arată că pacienţii cu grupa A2, Rh pozitiv dezvoltă forme mai grave ale bolii, ceea ce se poate verifica şi în practică. Cei mai protejaţi sunt aparent pacienţii cu grupa O, Rh pozitiv, iar explicaţia ţine de genetică”, a declarat dr. Florin Roşu, coordonator al Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase Iași.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes