Avertisment OMS: „Risc biologic uriaș”, după ce luptătorii din Sudan au capturat un laborator cu virusuri periculoase

OMS a declarat că există un „risc biologic uriaș”, după ce luptătorii grupării paramilitare din Sudan au confiscat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum, care conține bacterii și virusuri mortale, transmite CNN.

O luptă pentru putere între liderul militar sudanez Abdel Fattah al-Burhan și comandatul forțelor paramilitare Rapid Support Forces, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemeti, a aruncat Sudanul în haos.

O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de virusuri și alte materiale biologice, a fost preluat de forțele RSF. OMS a spus că tehnicienii medicali nu mai au acces la unitate, fără să indice a cui este vina.

Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris situația ca fiind „extrem de periculoasă” și a spus că în laborator există mostre de material biologoic ce pot declanșa boli extrem de periculoase, cum ar fi poliomielită și rujeolă.

„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a enumerat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan.

Reprezentanții OMS în Sudan au declarat jurnaliștilor CNN că „tehnicienii de laborator instruiți nu mai au acces la laborator” și există riscul să se manevreze greșit „materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”.

Mai mult, penele de curent pot afecta dramatic rezervele de sânge depozitate în laborator.
Izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator ar putea să îl transforme într-o „bombă germinativă”, a mai spus sursa medicală pentru CNN.

„Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece avem de-a face cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea