Ce diferențe sunt între vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna

Agenția pentru Alimentație și Medicamente din Statele Unite ale Amercii (FDA) a autorizat recent și vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna. Astfel, la nivel mondial există acum două seruri care pot oferi protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Într-un studiu publicat de agenția de presă EFE se arată care sunt diferențele între cele două seruri produse de Pfizer și Moderna. Principala deosebire o reprezintă modul de păstrare. Astfel, vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi cuprinse între -60 și -80 de grade Celsius, motiv pentru care este nevoie de costuri suplimentare pentru amenajarea unui sistem în care să fie păstrat, în timp ce vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna poate fi păstrat la o temperatură de -20 de grade Celsius și depozitat într-un congelator obișnuit.

Mai mult, vaccinul Pfizer are o rezistență de doar 5 zile într-un frigider obișnuit, în timp ce vaccinul Moderna rezistă 30 de zile.

O diferență între cele două seruri rezultă și din modalitatea de administrare. Ambele vaccinuri sunt administrate în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme și pot fi administrate la o distanță de 28 de zile. În schimb, vaccinul Pfizer are 30 de micrograme și necesită o administrare la o diferență de 21 de zile.

Conform FDA, vaccinul Moderna are și capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, calitate pe care serul Pfizer nu o deține. În privința structurii, ambele vaccinuri folosesc ARN mesager, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poată produce proteine virale care au ca scop generarea de anticorpi necesari pentru crearea unei protecții.

O altă diferență între cele două seruri rezultă și din vârsta la care pot fi administrate. Astfel, vaccinul Pfizer poate fi administrat începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce serul Moderna poate fi administrat persoanelor de peste 18 ani.

Administrația pentru Alimentație și Medicamente din Statele Unite ale Americii a probat vaccinul Moderna la o săptămână după cel produs de compania Pfizer.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea