Cercetătorii au testat un medicament care conține patru substanțe active. Polipastila previne și tratează afecțiunile cardiovasculare

Cercetătorii au testat, cu succes, o polipastilă care conține o combinație de substanțe active folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.

Studiul, publicat în revista medicală ”Lancet”, a scos la iveală că medicamentul poate reduce numărul atacurilor de cord și pe cel al accidentelor vasculare cerebrale cu o treime.

Substanțele active pe care le conține sunt: aspirina, statine pentru scăderea colesterolului, beta blocante pentru scăderea tensiunii arteriale și inhibitori ai ACE, pentru a menține vasele de sânge deschise.

Combinarea tuturor substanțelor într-o singură pastilă crește complianța la tratament, pentru că pacienților le este mai ușor să ia un singur  medicament, decât patru.

Studiu a fost realizat în peste 100 de sate din Iran și a fost făcut pe un eșantion de aproximativ 6.800 de persoane.

Jumătate dintre pacienți au primit poli-pastila și au fost consiliați pentru a-și îmbunătăți stilul de viață, în timp ce cealaltă jumătate au primit numai sfaturi pentru îmbunătățirea stilului de viață.

După cinci ani, s-au înregistrat 202 evenimente cardiovasculare majore în rândul celor 3.421 de oameni care au primit polipastila și 301 evenimente în rândul celor 3.417 care nu au primit acest medicament.

Păstrând această proporție, administrarea combinației de medicamente ca măsură de prevenție ar evita ca una dintre 35 de persoane să dezvolte o problemă cardiacă gravă în decurs de cinci ani.

”Am oferit dovezi într-o țară în curs de dezvoltare – și astfel sunt multe țări – că este o strategie demnă de luat în considerare”, a declarat prof. Tom Marshall, de la University of Birmingham, care a luat parte la studiu.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes