Cum își aruncă părinții proprii copii în brațele drogurilor. Explicațiile psihologului Bianca Poptean, la Medika TV

Familia este foarte importantă pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor. Astfel, crearea unui mediu sănătos în care cel mic să se simtă iubit și validat de către părinți este importantă. În caz contrar, părinții autoritari sau foarte protectori îi pot împinge pe copii să intre în anturaje nepotrivite, iar de aici și până la consumul de droguri nu mai este decât un singur pas. 

Invitată în platoul emisiunii „Sistemul Medikal”, psihologul Bianca Poptean a explicat că, înainte de a deveni adolescenți, copiii trebuie încurați și susținuți de părinți. În caz contrar, aceștia vor alege să-și caute validarea într-o altă parte, iar drogurile pot fi un refugiu în acest sens. 

„Lucrurile trebuie pornite cumva mai dinainte, nu când ajung la vârsta adolescenţei, sunt studii şi teorii care arată că un stil de parentaj autoritar, bazat pe critică, sau parentajul de tip elicopter, eu le rezolv pe toate, eu te protejez, sau dacă sunt un părinte anxios, eu împing, involuntar, copilul către a-şi găsi validarea. Dacă nu o găseşte la părinte, atunci o caută într-un anturaj de risc”, a afirmat Bianca Poptean, la Medika TV. 

Mai mult, psihologul a explicat faptul că mulți dintre copiii care sunt consumatori de droguri nu sunt, de fapt, „văzuți” de către părinții lor. Totodată, Bianca Poptean a atras atenția că școlile trebuie să trateze cu multă responsabilitate și sensibilitate cazurile elevilor care consumă droguri. „În caz contrar, aceștia pot renunța la școală sau pot intra în anturaje și mai periculoase decât cele din care fac deja parte” a mai spus psihologul Bianca Poptean. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea