Cum măsurăm corect tensiunea arterială și care sunt valorile normale ale acesteia

Buna funcționare a organismului are directă legătură cu tensiunea arterială. Dacă valorile acesteia sunt mărite, atunci înseamnă că ceva neplăcut se întâmplă în corp. Pentru a putea identifica aceste situații trebuie să cunoaștem valorile exacte ale tensiunii arteriale.

„Atunci când măsurăm tensiunea arterială avem două valori. Este vorba despre tensiunea arterială sistolică, care se înregistrează atunci când inima pompează sângele și tensiunea diastolică. Este tensiunea reziduală, atunci când inima se relaxează. Practic aceste două valori definesc tensiunea arterială. General valabil în ghidurile noastre, tensiunea arterială ca și limită superioară este definită ca fiind valoarea de 140 cu 90 mm coloană de mercur sau mai bine cunoscut de pacienți, 14 cu 9. Ce depășește este deja hipertensiune” a declarat la Medika TV, dr. Nicoleta Oprescu, medic primar cardiolog.

Pacienții care au și alte afecțiuni, precum diabeticii, ar trebui să aibă valori maxime ale tensiunii arteriale mult mai mici.

„În reglementările noastre, din contră, la pacienții care sunt cu diabet zaharat sunt acceptate niște valori mai mici. Adică 135 cu 85 mm coloană de mercur. Se consideră că acești pacienți, dacă sunt și diabetici, deci este un factor de risc cardiovascular, ei trebuie să fie mai atenți și trebuie să înregistreze valori ale tensiunii puțin mai joasă decât cea generală a populației” a explicat dr. Nicoleta Oprescu.

Pentru o interpretare corectă a rezultatelor, medicii recomandă ca măsurarea tensiunii arteriale să se facă la ambele brațe. Diferențele dintre cele două măsurători nu trebuie să fie semnificative.

„Este foarte importantă metoda de măsurare și trebuie să fie corectă. Cele mai corecte valori ale tensiunii sunt cele înregistrate la nivelul brațului.  Este bine ca adultul să-și măsoare tensiunea și la brațul drept și la brațul stâng, să descopere care valoare este mai mare și atunci aceea va fi valoarea de referință. Diferența valorii dintre cele două brațe nu ar trebui să depășească 20 de mm coloană de mercur. Există și această diferență în care ne putem încadra într-o altă patologie în care poate să existe o stenoză a unei artere sau la pacienții care sunt cu neuropatii, cu accident vascular, și au un membru pe care nu-l pot folosi, nu pot fi interpretate valorile de la acel braț. În totdeauna se măsoară tensiunea la brațul activ, sănătos” a explicat dr. Nicoleta Oprescu.

În ceea ce privește instrumentele utilizate pentru măsurarea tensiunii arteriale, medicii recomandă acele aparate care au manșetă și se poate prinde de braț.

„Recomandarea să este să fie utilizate aparatele cu manșetă de braț și în niciun caz la încheietura pumnului, pentru că cele de la încheietura pumnului dau alte valori care nu sunt cele omologate și există niște oscilații prea mari” a mai spus dr. Nicoleta Oprescu.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea