Dezbatere la Medika TV despre noile reguli privind prescrierea antibioticelor. Medicii de familie au vorbit în direct despre aceste prevederi 

Ordinul privind eliberarea antibioticelor a creat adevărate discuții în spațiul public. Emisiunea „Sistemul Medikal”, difuzată de Medika TV, a încercat să lămurească aceste discuții. 

Medicul de familie Cosmina Berbecel, invitată în studioul Medika TV, a explicat ce prevede acest nou act normativ. „Acest ordin nu face altceva decât să ne facă mai riguroşi în prescripţia de antibiotice. Ce se schimbă, practic, sunt modalităţile prin care  pacientul îşi poate ridica din farmacie un tratament antibiotic, dacă nu are o recomandare de la medic. Acesta este principalul aspect. Noi ştiam că şi până acum farmaciştii nu prea eliberau antibiotice, dacă pacientul nu avea o reţetă de la medic, aşa ar fi trebuit să se întâmple, dar în practică se pare că lucrurile nu au stat chiar aşa. Farmacistul va avea, practic, dreptul de a elibera doza de antibiotic necesară pentru maxim 48 de ore, are dreptul de a o elibera, nu are obligaţia de a o elibera, deci va rămâne la decizia profesională a farmacistului, dacă pacientul din faţa lui are sau nu nevoie de acea doză. Sunt doar câteva medicamente, antibiotice, pe care farmacistul le poate elibera chiar şi în aceste condiţii. Vorbim de antibioticele să zicem cele mai folosite în  diferite patologii şi doar dozele pentru administrare orală, nu vorbim de antibioticele injectabile”, a declarat medicul Cosmina Berbecel la Medika TV.

Pacienţii vor avea nevoie de reţetă pentru antibiotic.”Ce se schimbă pentru pacienţi este faptul că în afara acestei doze de aşa-zisă urgenţă, nu va putea ridica din farmacie antibiotic fără reţetă medicală şi chiar şi această doză de urgenţă o va putea ridica doar dacă farmacistul decide că pacientul are nevoie urgent de această doză şi dacă pacientul dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu a mai ridicat din altă farmacie, în cadrul aceluiaşi episod acut, această  doză. Toate aceste date se vor centraliza şi pacientul nu va avea posibilitatea să ia doza din mai multe farmacii”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește schimbările aduse, dr. Cosmina Berbecel a precizat că: „Ce se schimbă, sunt datele care trebuie înregistrate pe aceste prescripţii, vorbim de reţetele aşa-zis simple, nu vorbim de reţetele compensate, pentru că acolo deja  existau toate aceste date înregistrate, iar pe aceste reţete simple pe care  aş vrea să înţeleagă colegii noştri că nu sunt nişte formulare speciale. Deci putem folosi dacă avem formulare în softurile din cabinet, pe care le folosim majoritatea dintre noi, majoritatea acestor softuri s-au adaptat şi  sunt toate datele minim obligatorii incluse. Dacă nu avem posibilitatea unui soft şi avem acele reţetare simple, trebuie să avem grijă să  conţină nişte date minime obligatorii care aşa cum sunt ele prevăzute în acest Ordin”

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea