Dr. Emilian Popovici: “Cu cât lăsăm virusul să infecteze mai mult, cu atât va genera noi variante pentru a supraviețui”

Mai multe state ale lumii sunt în continuare în alertă din cauza noilor tulpini ale coronavirusului, care au fost identificate în ultima vreme. Este vorba despre două mutații, una raportată pentru prima oară în Marea Britanie și o a doua pornită din Africa de Sud, care fac ca SARS-CoV2 să aibă un grad sporit de transmisibilitate.

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, la Medika TV, că ar putea să apară noi mutații, cu cât crește numărul persoanelor care au fost deja infectate, dar mai ales al celor care se vaccinează.

Acest virus nu stă pe loc, suntem într-un război cu, îl supunem unei presiuni prin campania această mondială de vaccinare, iar el ce face, se modifică, determină variante moi prin care dorește să supraviețuiască. El nu mai poate infecta pe cei care au fost infectați, pentru că aceștia au dobândit imunitate post-infecțioasă, nu îi va putea infecta nici pe cei care vor dobândi imunitatea post-vaccinală, așa că singura lui modalitate e de a dezvolta variante noi prin care să încerce să  supraviețuiască”, a explicat dr. Emilian Popovici.

Specialistul în epidemiologie spune că este foarte important, pentru ca virusul să fie ținut sub control, să se ajungă la imunitatea de grup prin vaccinare. La fel de important este însă și menținerea noilor infectări la un nivel scăzut.

Într-un interval de maxim un an trebuie vaccinat minim 60 la sută din populație și în același timp trebuie să menținem la un nivel cât mai scăzut numărul de infecții. Cu cât îl lăsăm să infecteze mai mult, cu atât îi creștem posibilitățile și potențialul de a genera variante noi prin care să supraviețuiască.

Din fericire, vaccinurile acestea create acum se pot adapta foarte ușor la eventualelor noi variante  care să dezvolte această scădere a răspunsului la vaccin”,  a adăugat dr. Emilian Popovici.

De altfel, faptul că vaccinurile acționează și împotriva noilor variante ale virusului este confirmat și de studii recente.

Compania BioNTech a anunțat că vaccinul pe care l-a dezvoltat în parteneriat cu Pfizer, care în prezent este folosit și în România, acționează împotriva ambelor mutații descoperite în ultima vreme în Marea Britanie și Africa de Sus.  

Într-un comunicat de presă al companiei se arată că „anticorpii persoanelor care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 neutralizează efectiv SARS-CoV-2 cu o mutație cheie care se găsește și în două tulpini extrem de transmisibile”.  Concluzia vine în urma unor studii realizate in vitro. Un anunț similar cu privire la protecția oferită în cazul celor două noi tulpini a fost făcut și de compania americană Moderna.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes