DRAMA UNUI ESTONIAN, PARCĂ DESPRINSĂ DIN FILME: De trei luni trăiește într-un aeroport din Filipine, unde a rămas blocat din cauza pandemiei

Pandemia de coronavirus s-a dovedit a fi un adevărat coșmar pentru un bărbat din orașul Jõhvi din Estonia, care din luna martie este blocat într-un aeroport din Filipine. Povestea lui, desprinsă parcă dintr-un film de la Hollywood, a fost făcută publică de publicația estoniană ERR.

Roman Trofimov a zburat în Filipine din Thailanda pe 20 martie, dar a sfârșit prins în Aeroportul Internațional Manila Ninoy Aquino, când țara și-a închis granițele din cauza pandemiei. El nu poate zbura nici în Estonia, deoarece operatorul de linie Air Asia i-a confiscat pașaportul și a oprit zborurile în timpul pandemiei.

Pe 3 iulie, Trofimov, care nu este cetățean eston, dar deține un așa-numit „pașaport gri”, eliberat ca document de călătorie pentru cei care locuiesc în Estonia, dar nu au cetățenia statului, a cerut ajutorul jurnaliștilor pe pagina sa de Facebook, spunând că a fost reținut  pe Aeroportul Internațional Manila de mai bine de 100 de zile și are nevoie de orice ajutor disponibil pentru a ieși.

Așa cum a explicat Trofimov în postarea sa, el a sosit la Manila din Thailanda pe 20 martie. Zburase în Thailanda prin transfer din Novosibirsk, Rusia. Trofimov a plecat din Estonia pe 12 martie, ziua în care guvernul a decretat stare  de urgență din cauza pandemiei de COVID-19. Starea de urgență a fost anunțată și în Filipine pe 15 martie, dar Trofimov spune că nu a fost conștient de acest lucru, zburând pe măsură ce granițele se închideau. Ulterior, Biroul de imigrări din Filipine a negat intrarea lui Trofimov în țară. Reprezentanții Air Asia, care l-au dus pe insulă, i-au luat pașaportul, promițându-i că va ajunge în Estonia. Operatorul de linie nu a operat însă niciun zbor către Estonia și a încetat să funcționeze din cauza stării de urgență.

Trofimov a scris pe Facebook că i s-a spus să aștepte până se schimbă regulile de carantină din Filipine, dar nu i s-au oferit alte detalii. El a adăugat că are un handicap, iar starea sa de sănătate se deteriorează din cauza lipsei de aer proaspăt și lumină naturală. Trofimov a declarat pentru portalul rus al ERR că a apelat la consulul onorific eston din Manila, imediat după ce era clar că nu poate zbura din Filipine. Trofimov a spus: “E-mailurile și apelurile telefonice au durat aproximativ o lună. Am discutat diferite oportunități care să-mi permită să mă întorc în patria mea. Deoarece situația este extraordinară din cauza COVID-19, nu a existat nicio modalitate de a rezolva situația. Dar eu nici nu pot zbura din țară, pentru că mi s-a refuzat intrarea, ceea ce înseamnă că pot fi luat înapoi doar de compania aeriană care m-a adus aici. Mi-au luat pașaportul și nu mi-l vor înapoia decât atunci când voi zbura în Estonia. Nu zboară în Estonia, nu zboară nicăieri în prezent. Mi se spune să aștept tot timpul până la repornirea zborurilor. Mi s-a oferit o oportunitate prin Turkish Airlines, dar în prezent nu zboară. Așa că aștept, data plecării a fost amânată de patru ori până acum. Țara este încă închisă. “

 El a spus că Ambasada Estoniei la Tokyo i-a oferit un loc într-un zbor de evacuare la Amsterdam, prin care ar fi putut intra în Estonia, dar că acest lucru ar fi costat prea mult. Trofimov a spus: “Aș fi trebuit să cumpăr bilete. Ar fi costat aproximativ 1.500 de euro. Nu am atâția bani. Mi s-a spus să împrumut, dar nu am vrut să-mi asum acest risc pentru că nu există nicio garanție că mi se va permite să părăsesc țara”.

La început, a trebuit să doarmă pe băncile aeroportului până când compania aeriană i-a furnizat o cameră. Până atunci se spăla în toaletele aeroportului și trebuia să-și ia mâncare. Trofimov a spus: “Acum primesc mâncare de două ori pe zi. Nu există asistență medicală (Trofimov are probleme cu spatele). Nimeni să nu se plângă. Nu există decât paznici, niciun reprezentant al aeroportului. Nu există informații.”

Trofimov a zburat în Filipine în mod voluntar, după ce a făcut economii mai mult de un an. Trofimov a explicat: “Acesta a fost visul meu. Am comparat atât Thailanda, cât și Filipine și nu am putut decide în ce țară ar fi mai bine să călătoresc luni întregi pentru a mă elibera de stres și de agitația orașului. Din fericire, Thailanda permite extinderea vizelor de turism la un an și Filipine până la doi ani. Am ales Thailanda, deoarece engleza este a doua limbă oficială aici, iar viața este mai ieftină decât în Thailanda. “.

Saga lui Trafimov amintește de filmul „Terminal”, în care Viktor Narovski, interpretat de Tom Hanks, este blocat în terminalul Aeroportului John F. Kennedy din New York de luni de zile, în timp ce există o lovitură de stat militară în țara sa de origine, un stat european fără nume. Filmul respectiv, bazat pe o poveste adevărată, a avut un final fericit.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea