FOCARE MAJORE ÎN DOUĂ CĂMINE DIN ROMÂNIA. Sunt sute de oameni infectați cu noul coronavirus!

Sunt probleme mari în două instituții de ocrotire din țară, unul din județul Dolj, celălalt din Vaslui, unde sute de oameni au fost testați pozitiv.

În județul Dolj, Direcția de Sănătate Publică a anunțat că sunt 126 de persoane infectate la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova.

”În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale, în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje. Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19, 16 la beneficiari, din 270 rezidenţi şi 8 la personal de îngrijire, din 100 persoane. La data de 12.08.2020, situaţia este următoarea: total cazuri confirmate: 126 (100 rezidenţi şi 26 personal), 1 deces, rezident cu comorbidităţi. Toate cazurile au fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome”, a transmis DSP Dolj.

În urma apariției acestei situații, s-a dispus ca unitatea să intre în carantină până la închiderea focarului.

În carantină este și Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din Huşi, județul Vaslui. În momentul în care s-a dispus măsura, în centrul erau 76 de persoane infectate. Între timp, anchetele epidemiologice și testările au continuat, astfel că în prezent s-a ajuns la 190 de persoane infectate, din care 158 de beneficiari și 32 de angajați ai centrului.

Și la Huși a fost înregistrat un deces – un beneficiar, pacientul zero, testat pozitiv pe 1 august, care a murit a doua zi.

Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru. Ele vor fi evaluate clinic de medicul infecţionist şi medicul pneumolog de la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi, precum şi de medicul de familie care are pe listele de capitaţie beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19. Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie”,  se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Vaslui.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes