Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca testările rapide și vaccinările anti-COVID să se facă în farmacii

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, lansează în spațiul public o idee pentru creșterea capacității de testare și pentru creșterea numărului de vaccinări anti-COVID, care în alte state ale lumii se aplică deja.

Aceasta a fost lansată după o întâlnire pe care a avut-o, în calitate de președinte al comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul producției și distribuției de medicamente din țara noastră.

Un subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a scris Nelu Tătaru pe Facebook, în urma întâlnirii respective.

Pe de altă parte, acesta a precizat că s-a discutat și despre posibilitatea distribuirii de medicamente la domiciliul persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa.

Totodată, a fost tras un semnal de alarmă și cu privire la medicamentele care sunt vândute online, fără să existe o recomandare a medicului sau farmacistului.

Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a crește încrederea în actul medical, astfel încât pacienții să renunțe la acest obicei care poate avea consecințe extrem de grave pe termen scurt și lung”,  a mai spus Nelu Tătaru.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes