Începe cursa pentru vaccinul eficient împotriva Omicron și subvariantelor sale. Demersurile companiilor farma

Companiile farmaceutice pregătesc un vaccin adaptat noilor variante ale coronavirusului. Moderna INC propine două variante pentru vaccinul împotriva Omicron, ce va putea oferi protecție în cazul variantelor BA.1, BA. 4 și BA.5. În același timp, cercetătorii Pfizer/BioNTech promit un vaccin mult mai bine adaptat la Omicron.

Reprezentanții Moderna, citați de Reuters, susțin că vaccinurile bivalente se bazează pe solicitările pieței vaccinurilor de a crea seruri împotriva sub-variantelor, considerate responsabile pentru izbucnirea noului val de infectări.

Vaccinurile vor fi create pentru a viza varianta inițială a coronavirusului, din 2020, și variantele recente ale Omicron.

În timp ce serul Moderna pare a fi o combinație de două vaccinuri, reprezentanții Pfizer/BioNTech propun o altă abordare. Este vorba despre un vaccin adaptat total la varianta Omicron și a subvariantelor sale. Cercetătorii sunt de părere că astfel s-ar putea obține un ser a cărui eficacitate va fi mult mai mare.

Abordarea finală o va face însă Agenția Europeană pentru Medicamente, la finalul studiilor clinice ale ambelor companii, aflate încă în curs.

Compania Pfizer a început este pe voluntari umani ale vaccinului adaptat împotriva Omicron încă de la începutul acestui an. Datele au arătat că peste 1400 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani au participat la acest studiu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea