UPDATE: Măcel la Spitalul Săpoca. 4 oameni uciși de un alcoolic, 9 răniți grav [FOTO/VIDEO]

UPDATE [13:53] 18 AUG 2019 › Sorina Pintea, ministru al Sănătății, este așteptată duminică la Buzău, după masacrul de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca.  ”In urma informării în permanență a premierului, la dispoziția acesteia, am pornit de urgență la spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută și pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală.

Este un caz tragic care impune rigoare în analiză și măsuri urgente. Am spus de fiecare dată că siguranța și sănătatea pacienților sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame. Suntem alături de familiile îndurerate și le transmitem toată compasiunea noastră, precum și asigurarea faptului că toți cei ce se vor dovedi vinovați vor plăti.”, a scris pe contul său de facebook  ministrul Sănătății. 

UPDATE [13:41] 18 AUG 2019 › La 10 ore de la comiterea atacului fără precedent,  comis într-o unitate spitalicească, atacatorul, Nicolae Lungu de 38 de ani din Săgeata, nu a fost încă audiat. El este sedat, sub stricta supraveghere a Poliției.  Individul va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul masacrului. 

UPDATE [12:47] 18 AUG 2019 ›

Individul care a ucis 4 oameni, despicându-le capul cu stativul de perfuzii, și a rănit grav alte 9 persoane se numește Nicolae Lungu, are 38 de ani și este din Săgeata. Individul este cunoscut în localitatea sa natală pentru comportamentul agresiv, mai ales atunci când consuma alcool. Localnicii din Săgeata spun că individul își agresa inclusiv mama. De altfel, și în ziua în care a ajuns la spital, el și-ar fi bătut mama, cu care locuia, și ar fi devastat gospodăria. Atunci, vecinii ar fi chemat Poliția. Individul nu avea ocupație. 

UPDATE [12:28] 18 AUG 2019 ›Medicii au decis transferul tuturor răniţilor de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca la spitale din Bucureşti. ”În urma ultimelor decizii medicale, deoarece spitalul din Buzău nu are Secţie de Neurochirurgie, COSU a anunţat Ministerul Sănătăţii ca s-a decis transferul tuturor pacienţilor din Spitalul Judeţean Buzău”, a transmis Ministerul Sănătăţii. Doi pacienţi sunt transferaţi la Spitalul Floreasca, alţi doi pacienţi la Spitalul  Sf. Pantelimon Bucureşti, trei la Spitalul Bagdasar Arseni şi doi la Spitalul Universitar.Atacatorul  este sub supravegherea poliţiştilor, urmând a fi audiat, iar Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de control la unitatea medicală în care a avut loc atacul. 

UPDATE [11:39] 18 AUG 2019 › Mărturie plină de durere a fiicei uneia dintre victimele atacului de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca. Fiica unuia dintre bărbații transferați în comă la un spital din București a povestit pentru șansanews.ro  cum a aflat nenorocirea în care părintele său a căzut victimă. 
”Tatăl meu a fost internat la Săpoca marți seară, în urma unui accident vascular. A fost mai grav pentru că era un atac produs după alte atacuri. Sâmbătă am fost la el, în vizită, totul era în regulă, numai că dormea și nu mă recunoștea. Era supravegheat, totul era în regulă. În această dimineață, la 6.20, m-au sunat și mi-au spus că tatăl meu nu mai e la Săpoca ci la Spitalul Județean Buzău. Nu mi-au de ce. Mi-au spus doar că e grav. Am crezut că e vorba de un nou atac cerebral sau de un preinfarct. De atunci stau și aștept. Am înțeles de la televizor că a fost lovit în cap cu stativul de la perfuzie, altceva nu știu. Știu că cel care i-a atacat este un bărbat cu sevraj etilic, dar alte detalii nu am”, a declarat fiica unui bărbat de 70 de ani rănit grav în atacul de la Săpoca. 
Femeia a adăugat că tatăl său a fost supravegheat și bine îngrijit pe durata spitalizării dar și că a avut o colaborare bună cu medicul care îl avea în grijă

UPDATE [10:46] 18 AUG 2019 ›

  
Bărbatul care a ucis 4 oameni, zdrobindu-le capul cu stativul de perfuzii, nu are un trecut infracțional. Individul de 38 de ani din Săgeata nu se află în evidențele Poliției, a anunțat duminică adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriță.  Între timp, la Spitalul Județean Buzău a ajuns o autospecială de transport victime multiple.  

Doi bărbați în comă au fost trimiși deja în București,  unul cu un elicopter SMURD la Floreasca, altul cu o ambulanță, Alți 5 răniți ar putea fi trimiși la București cu autospeciala de transport victime multiple. Trei pacienți ar putea ajunge  la Spitalul Bagdasar Arseni, ceilalți la Spitalul  Clinic de Urgențe Sfântul Pantelimon. 

UPDATE [10:31] 18 AUG 2019 › Ministerul Sănătății urmează să trimită Corpul de Control la Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță de la Săpoca după măcelul comis duminică dimineață de un alcoolic internat aici. 
Oficialii ministeriali vor descinde la Buzău pentru a cerceta împrejurările în care a fost posibil atacul soldat cu moartea a 4 oameni și rănirea gravă a altor 9. 
În fața măcelului fără precedent comis într-un spital, sindicaliștii Sanitas de la nivelul unității de neuropsihiatrie vorbesc despre o lipsă cruntă de personal. 
3 oameni supraveghează 70 de pacienți, a dezvăluit un sindicalist de la spitalul Săpoca. Același sindicalist spune că dacă atacatorul nu ar fi fost oprit de polițistul care l-a încătușat exact când încerca să fugă, la scurt timp după ce a comis crimele, individul ar fi putut să facă și alte victime. 
”Acești pacienți sunt imprevizibili. Unii dintre pacienții  de la Spitalul Săpoca au la activ și câte 3 crime. Domnul polițist care a adus un alt pacient din oras l-a imobilizat. Altcineva nu stiu cine ar fi putut să-l împiedice pentru că noi nu avem nici o posibilitate de a ne apăra. Probabil din lipsa de bautură a intrat in sevraj si de aceea a avut această reacție. ”, a declarat un sindicalist de la nivelul spitalului Săpoca. 

UPDATE [09:35] 18 AUG 2019 ›

sanasanews.ro: Directorul Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că agresorul era internat într-un salon normal de spital, fără supraveghere suplimentară.  ”Într-un episod psihotic acut, unul dintre pacienţii internaţi pe secţia de acuţi şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat.  Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple. Totul s-a petrecut în mai puţin de un minut”. ”Foarte, foarte repede, nu au putut să intervină. La momentul incidentului, în secţie, în pavilionul acela erau 6 asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi. Personalul medical nu a apucat să intervină”, a mai directorul spitalului, Viorica Mihalașcu. 

UPDATE [09:19] 18 AUG 2019 ›

Primul transfer al unui pacient rănit în măcelul de la Spitalul Săpoca s-a realizat cu un elicopter SMURD. Victima, aflată în stare critică, va fi transferată la Spitalul Floreasca din Capitală. La Spitalul Județean Buzău rămân un rănit în comă și alți 7 răniți, cu leziuni la cap și la față, aceștia din urmă fiind într-o stare mai bună. Medicii de la SJU Buzău încearcă să obțină acordul pentru ca și aceste victime să fie transferate la București. ”Duminică dimineață, au fost aduși la SJU Buzău, 10 pacienți dintre care 3 în comă. Unul dintre pacienți a fost declarat decedat, desi s-au efectuat îndelungi manevre de resuscitare. Mai sunt 2 pacienți în comă. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremității cefalice. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene si a feței. Majoritatea vor ajunge la Bucuresti pentru că e nevoie de Neurochirurgie. Primul a plecat cu elicopterul la Floreasca, mai avem aviz de transfer de la spitalele Pantelimon si Bagdasar”, a declarat Adrian Zoican, medic șef la UPU Buzău.

 UPDATE [08:31] 18 AUG 2019 › Individul a avut primul atac în salonul în care era internat,  unde a ucis pe loc 3 bărbați, lovindu-i în mod repetat, în cap, cu stativul de la perfuzii. Al doilea atac a fost dat, în același mod, într-un salon de femei, unde de asemenea individul a presărat moarte. Cea de-a patra victimă a alcoolicului a murit  la Spitalul Județean Buzău. Bilanțul carnagiului se ridică la ora postării acestei știri la 4 morți și 9 răniți, dintre aceștia 2 bărbați fiind în comă. Răniții au leziuni severe la cap, și, din păcate, nu este exclus ca bilanțul nenorocirii să se modifice în orele următoare. 

UPDATE [08:13] 18 AUG 2019 › IPJ Buzău transmite în jurul orei 8.10, prima informare oficială despre carnagiul de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca. ”In aceasta dimineata, in jurul orei 03.30, un echipaj de poliție, care se deplasase la o unitate medicală, în vederea internării unui buzoian, a imobilizat un bărbat ce se manifesta violent în curtea spitalului. De asemenea, cadrele medicale au sesizat faptul că bărbatul respectiv a rănit mai mulți pacienți internați în spital.Din verificări a rezultat că este vorba despre un bărbat de 38 de ani din Săgeata care se internase voluntar. Patru dintre victime au decedat, iar alte 9 au fost transportate la Spitalul Județean pentru îngrijiri medicale.In prezent, ancheta este în desfăsurare cercetările fiind coordonate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.”, se arată în mesajul transmis de IPJ Buzău. 

UPDATE [07:53] 18 AUG 2019 ›Din păcate, numărul morților în urma atacului sângeros de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca a ajuns la 4. O femeie care era în comă cu traumatisme severe la cap a fost declarată decedată la Spitalul județean Buzău. Medicii au resuscitat-o zeci de minute, însă în zadar. În cele din urmă au declarat decesul. Alte două victime sunt în comă. Între timp, la Spitalul Județean Buzău medicii au început să transfere pacienții către spitale din București.

UPDATE [07:11] 18 AUG 2019 › Toate victimele măcelului de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca ar trebui  transferate la spitale din București. Spitalul Județean Buzău nu dispune de secție și medici specializați în Neurochirugie, motiv pentru care pacienții care au traumatisme severe la cap trebuie duși  în Capitală. Deja medicii buzoieni au luat legătura cu colegii lor de la spitalele din București pentru a se realiza transferurile cât mai repede posibil. 

Potrivit medicului Adrian Zoican de la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, trei victime sunt în comă, în cazul uneia dintre ele medicii efectuând manevre de resuscitare. Ceilalți răniți au, de asemenea, leziuni la cap, însă starea lor este mai bună.Victimele măcelului sunt persoane vârstnice, de peste 60 de ani, care suferă de demență ori alte boli psihice, afecțiuni care le-au împiedicat să conștientizeze ce se întâmplă, în timpul atacului,  să aibă reacție și să se apere. 

UPDATE [06:12] 18 AUG 2019 › Potrivit primelor informații, 10 pacienți au fost răniți în măcelul de la Spitalul de Neurospihiatrie de la Săpoca. Starea unora dintre victime este foarte gravă. Atacatorul i-ar fi rănit pe toți cei care i-au ieșit în cale cu un stativ de perfuzii.   Bărbatul care a comis măcelul este din Săgeata, are 38 de ani si a fost internat de bună voie la spitalul din Săpoca, din cauza unor probleme mari pe care le avea cu alcoolul. Inainte de a fi internat, locuia cu mama lui și nu avea ocupație.  Perimetrul din jurul Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca este înțesat de polițiști și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, aceștia din urmă fiind cei care au preluat ancheta. Deocamdată, nu se știe ce anume l-a determinat pe individ să comită atacul, dacă la baza faptelor sale stă un factor declanșator ori totul s-a întâmplat din senin. Nu este exclus ca individul să se fi transformat într-un monstru din cauza lipsei alcoolului, intrând în sevraj. Cert este că atacatorul este prins, se află în custodia polițiștilor, care l-au prins în timp ce încerca să fugă din spital, la scurt timp după ce a comis atacul.  

Ți-ar putea plăcea