MARE ATENȚIE CÂND MERGEȚI LA PLAJĂ! Dușmanii nevăzuți din cremele de protecție solară

Vacanța de vară nu este completă fără câteva zile petrecute pe o plajă, la soare. Pentru a preveni problemele cauzate de expunerea îndelungată la razele solare, mulți dintre noi folosim produse care au rolul de a ne proteja de atacul acestora. Oamenii de știință au descoperit însă că aceste produse cosmetice ne pot face mai mult rău decât soarele însuși.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către cercetătorii din cadrul Administrației Federale pentru Hrană și Medicamente (FDA), o mare parte din substanțele chimice utilizate pentru fabricarea produselor de protecție solară ajung în organism și sunt răspândite, prin fluxul sanguin, în tot corpul.

Aceste ingrediente sunt avobenzona, oxibenzona, octocrilina, homosalatul, octisalatul și octinoxatul. „Ceea ce am reușit să descoperim a fost faptul că nivelurile acestor substanțe în sângele uman au fost foarte ridicate. Tocmai de aceea am decis să tragem un semnal de alarmă cu privire la utilizarea lor” susține Rivka Stone, profesor asistent în cadrul Departamentului de Dermatologie și Chirurgie Estetică al Universității de Medicină din Miami, citată de site-ul insider.com.

Oxibenzona este o substanță chimică a cărei prezență este obișnuită în corpul uman, însă studiul a demonstrat că cei care folosesc produse de protecție solară au un nivel mai ridicat al acesteia. Totuși, dacă nu folosim cosmetice cu rol de protecție împotriva ultravioletelor solare riscăm să ne îmbolnăvim de cancer.

Cea mai des întâlnită formă de cancer este cancerul de piele sau melanomul. Societatea Americană de Oncologie atrage atenția cu privire la faptul că în 2020, în SUA, ar putea fi diagnosticați cu această boală peste 100.000 de pacienți.

Pentru a evita să ne facem rău atunci când suntem în vacanță, cel mai bine este să ne protejăm de efectele radiațiilor solare apelând la câteva trucuri inofensive. În primul rând este bine să nu ne expunem la soare între orele 11,00 și 16,00. De asemenea, atunci când mergem la plajă este bine să purtăm pălării cu boruri largi și ochelari de soare care să ne acopere cât mai mult ochii și fața.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea