Medicamentul ieftin care i-ar putea ajuta pe oameni să trăiască mai mult. Deocamdată, este testat pe câini

Cercetătorii testează un medicament pentru a vedea dacă îi ajută pe câini să trăiască mai mult. Dacă se va dovedi că funcționează, pilulele deloc scumpe ar putea fi adaptate pentru a fi folosite și de oameni cu același scop.

În fiecare miercuri dimineață, timp de un an calendaristic, Jake, un Golden Retriever simpatic, a primit un borcan gustos de unt de arahide cu cinci pastile minuscule ascunse în interior: două albastre, două albe și una portocalie.

Ogarul Dennis are în prezent o rutină diferită – o felie tentantă de brânză cu cu trei pastile minuscule ascunse în interior: una albastră, două albe.

Nimeni nu știe încă sigur, dar este posibil că aceste gustări irezistibile – amestecate cu pastilele misterioase – ar putea ajuta câinii bătrâni să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Și, în cele din urmă, ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult timp.

Dennis și Jake, ambii în vârstă de 10 ani, sunt participanți la Proiectul de Îmbătrânire a Câinilor, un studiu în mai multe etape, pe mai mulți ani, pe zeci de mii de câini din întreaga țară. Jake și Dennis fac parte dintr-un studiu strict controlat în cadrul proiectului, care testează dacă rapamicina, medicamentul pentru cancer și transplant, poate ajuta câinii să trăiască mai mult.

Cercetătorii care conduc studiul, Daniel Promislow și Matt Kaeberlein, de la Universitatea din Washington, și veterinarul Kate Creevy, de la Texas A&M, studiază posibilitatea ca rapamicina să îi poată ajuta pe câini să rămână sănătoși și într-o formă fizică bună pentru mai mult timp. Studiul ar putea fi foarte important și pentru oameni, dacă rezultatul va fi unul pozitiv.

Cercetătorii speră că rapamicina ar putea fi un fel de izvor al tinereții în formă de pilulă: un medicament anti-îmbătrânire care i-ar putea ajuta pe oameni – și pe animalele lor de companie – să ducă vieți mai lungi și mai sănătoase.

Oamenii de știință speră ca până în 2025 să testeze pilulele pe aproape 600 de câini, studiul urmând a se termina în 2028. Câinii și stăpânii lor, precum și cercetătorii care conduc studiul, nu știu ce doză de medicație le-a fost administrată câinilor. Studiul este gândit în așa fel încât, în timp ce unii câini primesc pilulele adevărate, alții primesc pilule placebo. În acest fel, cercetătorii speră că își vor putea da seama de efectul real al medicamentului asupra duratei de viață a câinilor.

Stăpânii câinilor care au fost tratați spun că au văzut deja primele semne de întinerire. Unul dintre stăpânii câinilor care participă la experiment, Timothy Cleary, a spus că este convins că, după doar câteva luni de când câinele lui a început să primească tratamentul, a observat deja o schimbare. „Am aruncat o minge mică de lacrosse în curtea din spate și l-am văzut cum sărea pe peretele nostru de piatră”, a povestit Cleary. „Părea pur și simplu că avea mai multă energie.”

Stăpâna unui alt câine care a primit pilule anti-îmbătrânire a spus că „s-ar putea să fie doar o iluzie”, dar a observat că părul animalului ei de companie a început să își recâștige culoarea originală după ce a început tratamentul săptămânal.

Rapamicina a fost folosită de zeci de ani în cazul oamenilor care au făcut transplanturi de rinichi. Ceva mai recent, producătorii de medicamente au descoperit că poate ajuta și la oprirea reproducerii anumitor celule canceroase. Proprietățile rapamicinei par să ajute la întărirea imunității față de virusuri, printre care și cele care provoacă gripa și, poate, Covid-19. Oamenii de știință au demonstrat că rapamicină prelungește durata de viață a musculițelor de fructe, viermilor, șoarecilor și puricilor de apă. Efectele rapamicinei asupra câinilor bătrâni și a oamenilor în vârstă sunt în continuare studiate.

Cercetătorii sunt „încrezători că va funcționa și pentru oameni” Medicamentul nu este lipsit de factori de risc: din cauză că pilula inhibă sistemul imunitar, pacienții tratați se confruntă uneori cu afte bucale, iar rănile lor ar putea să se refacă mai greu. Faptul că viața unui câine este atât de compatibilă cu mediul în care trăiește omul „ne dă niște motive să fim mai încrezători că va funcționa și pentru oameni”, a spus Kaeberlein.

Fondatorul și directorul executiv ale companiei de biotehnologie Loyal, Celine Halioua, care studiază de asemenea tratamentul de anti-îmbătrânire, a spus că în mod tradițional acest domeniu al medicinei are o reputație negativă din cauză că este „asociată cu miliardarii care doresc să trăiască pentru totdeauna”. Dar Halioua a spus că dezvoltarea medicamentului pentru câini face ca situația să fie tocmai pe dos. Tratamentele trebuie să fie cât mai ieftine, accesibile și foarte sigure pentru a-i convinge pe stăpânii de câini să apeleze la ele. „În viziunea mea, un medicament anti-îmbătrânire ar trebui să fie doar o pastilă ieftină, luată zilnic, pe care marea majoritate a populației îmbătrânite a Statelor Unite o ia pentru a reduce riscul și gravitatea viitoarelor boli asociate cu vârsta”, a spus Halioua. „Este medicamentul preventiv suprem”.

Sursa

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea