Consumul de droguri la nivel național a scăpat de sub control. În timp ce autoritățile sunt depășite de situație, activiștii sociali trag un semnal de alarmă și susțin faptul că situația ar fi cu totul alta dacă în unitățile de învățământ s-ar pune accentul mai mult pe educație anti-drog.
Alina Dumitriu, activist social și director al Asociației „Sens Pozitiv” a explicat faptul că educația cu privire la impactul negativ asupra sănătății al consumului de droguri ar trebui să se facă încă de la grădiniță.
„ Ideea este că trebuie să începi să lucrez cu ei, să faci prevenire antidrog şi educarea asta din grădiniţă, de la clasa 0 şi practic să le creezi asertivitatea, pentru că ei pot să refuze grupul din care fac parte, să zică un NU ferm, eu nu vreau, chit că ăia zic «hai mă eşti prost, bagă şi tu» (…) Trebuie să ai curajul să refuzi oamenii, să ai curaj să ceri când ai nevoie de ajutor” a explicat Alina Dumitriu, în cadrul unui interviu, la Medika TV.
Alina Dumitriu a vorbit la Medika TV, singura televiziune medicală din România, și despre experiențele personale pe care le-a avut cu elevii din școlile unde a mers să explice de ce drogurile fac rău sănătății.
”Şi am vorbit cu copiii ăia de clasa a 8-a inclusiv despre politici antidrog, despre cum e cu incriminarea, cum ar fi cu dezincriminarea şi au înţeles tot. Depinde cum te exprimi, limbajul să fie simplu, chiar dacă vorbim despre chestii complicate”, a povestit Alina Dumitri la Medika Antidrog.