(VIDEO) OMS, SOMATĂ SĂ REANALIZEZE TRANSMITEREA CORONAVIRUSULUI PRIN AER. Specialist român: ”Dacă rămâne în aer, tot acestea sunt măsurile de prevenire: masca și distanța!”

Organizația Mondială a Sănătății a primit, spre analiză, o scrisoare deschisă adresată de peste 200 de oameni de știință prin care se cere revizuirea recomandărilor privind modul de transmitere a noului coronavirus. Scrisoarea, publicată luni în Jurnalul de Boli Infecțioase, subliniază faptul că noul coronavirus se transmite prin particule de aer purtate de curenți. Pe cale de consecință, oamenii de știință (scrisoarea are 239 de semnatari din 32 de țări) au cerut OMS să actualizeze recomandările. ”Cunoaştem articolul şi analizăm conţinutul cu experţii noştri tehnici”, a comunicat purtătorul de cuvânt a Organizației, citat de Reuters. Dacă experții OMS vor admite acest ultim punct de vedere, măsurile existente în prezent ar putea fi înăsprite.

Specialiștii români cred, însă, că principalele modalități de prevenire a infecțiilor rămân masca și distanța fizică. Într-o intervenție telefonică la Medika TV, dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a comentat: ”Cert este că acest virus este extrem de contagios, se transmite cu foarte mare ușurință. Dacă se transmite prin aer, mai ușor decât știm, tot acestea sunt măsurile de protecție: purtarea măștii și distanța fizică…Dacă rămâne în aer, în particule mici, atunci poate fi preluat de curenții de aer. Este de gândit dacă rezistă în tubulatura aerului condiționat, trebuie să dovedim dacă da sau nu. În orice caz, aerul condiționat prezint un risc pentru spații în care intră multe persoane și instalația de aer condiționat nu este corect igienizată.”

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea