PACIENȚII COVID-19 PLEACĂ DIN SPITALE, MEDICII NU-I POT OPRI! Ministerul Sănătății evaluează riscurile și lucrează la schimbarea legislației

Pacienții COVID-19 au început să părăsească spitalele COVID-19, ca urmare a deciziei CCR care elimină internarea obligatorie, carantina instituționalizată sau izolarea la domiciliu. Pe baza unei declarații pe propria răspundere, orice pacient COVID-19 poate părăsi spitalul, asumându-și riscurile pentru propria sănătate. Singura obligație este înregistrarea la direcția de sănătate publică din județul în care pacientul își are domiciliul.

Medicii nu îi pot opri pe cei care vor să părăseasă spitalele. ”Sunt oameni inconștienți. Fac un apel la rațiune și bun simț fiindcă oamenii aceștia nu își dau seama ce fac. Îi rog pe toți cei infectați să vină la spital fiindcă riscurile de contagiune sunt mari”, a avertizat medicul Emilian Imbri, directorul Spitalului Victor Babeș, într-o intervenție la Realitatea PLUS. În ultimele ore, trei persoane infectate cu noul coronavirus au plecat din acest spital, iar altele au solicitat același lucru.

Nici persoanele aflate în centre de carantină nu mai pot fi ținute în aceste locații. Aceleași dispoziții sunt valabile și pentru românii care se aflau în izolare la domiciliu. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecture care arată că oamenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare. În România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Ministerul Sănătății, cel de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru care elaborează un proiect de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea