Răspunsul ministrului Sănătății la acuzațiile de incompatibilitate și conflict de interese

După ce contractul său de muncă, în baza căruia continuă să opereze într-o unitate privată, a fost publicat, ministrul Sănătății a reacționat. Într-o postare pe Facebook, Victor Costache susține că operează pro bono, în week-end, iar suma prevăzută în contract a fost astfel trecută pentru că legea nu permite un contract de voluntariat cu o enitate privată.

”Ca ministru am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Și credeți-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operații sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, așa cum am spus aseară la B1 TV, operațiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliștii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez LEGAL în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operații în afara Legii.”

În apărarea sa, ministrul Sănătății mai spune că s-a consultat cu inspectorii ANI cu privire la situația sa și publică, totodată, un răspuns al instituției în care se arată că ”funcția de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfășurarea de activități medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situație de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare”.

Ministrul Sănătății spune că nu putea încheia un contract de voluntariat, dar și că nu a acceptat să fie remunerat: ”Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea și calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operațiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu.”

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes