Recomandări la nivel mondial: trebuie să se înceapă o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) recomandă statelor din întreaga lume să înceapă o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare, pentru a evita o pandemie.

Guvernele ar trebui să ia în considerare vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita ca virusul, care a ucis deja sute de milioane de păsări și a infectat mamifere în întreaga lume, să provoace o pandemie, a declarat Monique Eloit, șefa WOAH.

Severitatea focarului actual de gripă aviară, numită în mod obișnuit gripă aviară, și daunele economice și personale pe care le-a provocat, au determinat guvernele să reconsidere vaccinarea păsărilor de curte. Cu toate acestea, unii, precum Statele Unite, rămân reticente, în principal din cauza restricțiilor comerciale pe care le-ar presupune acest lucru.

„Ieșim dintr-o criză COVID în care fiecare țară și-a dat seama că ipoteza unei pandemii este reală”, a declarat directorul general WOAH, Monique Eloit, pentru Reuters, într-un interviu.

„Având în vedere că aproape toate țările care fac comerț internațional au fost infectate, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a declarat directorul general al WOAH, într-un interviu acordat Reuters.

Un sondaj al WOAH a arătat că doar 25% dintre statele membre ar accepta importuri de produse provenite de la păsări de curte vaccinate împotriva gripei.
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit anul trecut să pună în aplicare o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare.

„Dacă un bloc precum UE, care este un mare exportator, începe să se îndrepte în această direcție, asta va avea un impact important”, a mai spus Eloit.

Șefa Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor a mai arătat că vaccinarea ar trebui să se concentreze asupra păsărilor de curte crescute în aer liber, în principal rațe.

Vaccinarea puilor de carne, care reprezintă aproximativ 60% din producția globală de păsări de curte, este mai puțin importantă, a precizat Monique Eloit.

 

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea