Robot “angajat” de DSP Arad să facă anchete epidemiologice. Motivul pentru care, deși eficient, nu poate fi folosit

Un robot cu inteligență artificială, numit Florina, este un ajutor de nădejde pentru DSP Arad. Robotul derulează anchete epidemiologice și se descurcă foarte bine. Florina sună persoanele testate pozitiv cu o eficiență de circa 300 de persoane în 10 minute.

Însă, cu toate că este eficient și face munca pe care o fac mai mulți oameni, nu poate fi folosit din cauză că nu există legislația necesară pentru acest lucru.

„Robotul Florina folosește inteligența artificială, el poate să sune într-un timp scurt, câteva sute sau mii de persoane și să facă o anchetă epidemiologică exact după întrebările pe care noi le folosim. Practic, creșterea numărului de cazuri duce la nevoia unei astfel de alternative în direcțiile de sănătate, pentru că aplicația apelează în 15 minute, în cazul nostru, 300 de pacienți. Pentru un număr de zece medici acest lucru ar dura o zi întreagă. Și tot ceea ce face acest robot, se stochează în format electronic, nu mai trebuie completate manual fișele pentru fiecare caz în parte. Robotul are un grad de eroare foarte mic, noi putem urmări toate datele și indicatorii, iar la persoanele care nu finalizează ancheta, de exemplu, putem interveni uman. Avem însă nevoie de legislație ca să putem să folosim acest robot. Și, practic, acesta este viitorul și normalitatea, să mergem mai departe, să nu rămânem la stadiul de hârtii”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, citat de aradon.ro.

Dacă ar exista cadrul legal, robotul ar putea face în timp record toate anchetele epidemiologice, nu doar din Arad, ci și din țară.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea