România în fața coronavirusului: fără măști și echipamente de protecție

Managerul Institutului Național ”Matei Balș”, profesorul Adrian Strenu Cercel, a avertizat, luni dimineața, în cadrul unei intervenții la Digi TV, că în România nu mai sunt măști și costume de protecție. ” Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate.” a arătat Streinu-Cercel care a completat că ”există kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală.”

Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au reevaluat riscurile privind apariția coronavirusului în România, după îmbolnăvirile apărute în Italia, unde există un număr mare de cetățeni români. ” În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.” se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Profesorul Adrian Streinu –Cercel, care face parte din acest comitet intersectorial, a precizat că pentru persoanele care vin din zonele afectate sunt luate, în continuare, în calcul doar 14 zile de carantină, chiar dacă au apărut informații care arată că perioada de incubație ar fi mai mare.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină, la domiciliu, timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, iar autoritățile române arată că există și sancțiuni pentru cei care nu le respectă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes