S-a descoperit o modalitate de a menține corpul uman mai tânăr și mai sănătos

Să îți menții corpul cât mai tânăr și mai sănătos este un deziderat pe care majoritatea oamenilor îl au. Un stil de viață cât mai sănătos pare a fi cheia, dar știm cu toții că nu este suficient și, în plus, nici prea ușor de pus în practică. Acum, însă, o echipă de cercetători americani pare să fi găsit o soluție, în acest sens.

Nivelurile de inflamație și de stres oxidativ sunt un indicator al sănătății generale la orice vârstă. Inflamația cronică și stresul oxidativ cronic sunt semne distinctive ale unui organism îmbătrânit și actori importanți în schimbările negative care pot rezulta.

Odată cu vârsta, capacitatea de reparare a celulelor scade, astfel încât, spre exemplu, pierderea osoasă depășește capacitatea organismului de a forma os nou. Pe de altă parte, nivelul de inflamație din organism, care este esențială pentru vindecare, dar devine distructivă la niveluri cronice și ridicate, crește. Problemele care rezultă pot varia, de la o fragilitate fizică tot mai mare la o incidență crescută a unor boli precum cancerul, bolile cardiovasculare și demența. Dar cercetătorii americani de la universitatea Augusta au descoperit că blocarea unui lanț mic de ARN poate preveni pierderea osoasă și musculară legată de vârstă, precum și inflamația.

Inhibarea unui ARN minuscul ale cărui niveluri cresc semnificativ odată cu vârsta, împreună cu probleme precum slăbirea oaselor și slăbirea mușchilor, ar putea fi o modalitate de a ne menține corpul mai tânăr și mai sănătos, spun oamenii de știință.

MicroARN-urile ajută la reglarea expresiei genelor și, în consecință, a funcției celulelor umane. Printre acestea se numără și microARN-141-3p, care este implicat în mecanismele îmbătrânirii, precum creșterea nivelurilor de inflamație cronică potențial dăunătoare și scăderea masei musculare.

Sadanand Fulzele, doctor în medicina veterinară și cercetător în domeniul îmbătrânirii la departamentul de medicină al colegiului medical din cadrul universității Augusta, din Georgia, susține că, „atunci când îmbătrânim în toate aceste complicații precum inflamația cronică, pierderea musculară, pierderea osoasă, acest microARN este ridicat”.

Dar amenii de știință și-au propus acum să suprime acest micro-ARN. În ceea ce pare a fi primul studiu de acest gen, echipa a folosit un inhibitor pe care l-a conceput special pentru a bloca microARN-141-3p la șoarecii îmbătrâniți.

Aceste tipuri de molecule proiectate se numesc antagomeri și, deși în prezent sunt limitate la cercetare, într-o zi ar putea avea o valoare terapeutică pentru pacienți, spune Fulzele, autorul corespondent al studiului publicat, în aprilie, în revista Aging and Disease.

Șoarecii, cu o vârstă echivalentă cu cea de 60 de ani la oameni, au fost tratați timp de trei luni cu injecții subcutanate de două ori pe săptămână cu acest antagomer, un regim care ar putea fi ușor adaptat la oameni.

Oamenii de știință au analizat apoi modificările care au avut loc în sânge, în splină, ale cărei sarcini includ reglarea nivelurilor de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor, precum și în oase și mușchi, și au găsit un profil mai tânăr în toate aceste zone ale organismului. În splină, de exemplu, au văzut mai multe celule imune care reduc inflamația, numite macrofage (M2), decât omologii lor care promovează inflamația (M1). Se știe din astudii anterioare că celulele M2 sprijină repararea țesuturilor.

De asemenea, în sânge au găsit niveluri mai scăzute de proteine care favorizează inflamația, numite citokine, iar microstructura osoasă a fost mai solidă și dimensiunea fibrelor musculare mai mare.

Cercetătorii au descoperit că microARN-141-3p reglează expresia AUF1, o genă „bună” ale cărei numeroase sarcini includ reglarea stabilității ARN-ului mesager (ARNm), care joacă un rol în proteinele pe care le produce în cele din urmă ADN-ul.

AUF1 ajută la protejarea persoanelor mai tinere pentru a nu produce prea multe produse proinflamatorii, cum ar fi IL-6, care contribuie la inflamația cronică și dăunătoare. Face același lucru pentru senescența celulară, când celulele devin mai puțin capabile să funcționeze normal și să se dividă, dar de obicei nu mor.

Niveluri mai ridicate de microARN-141-3p înseamnă mai puțin AUF1 protector, iar blocarea microARN-ului a permis niveluri mai ridicate și, în consecință, mai puține inflamații și senescență.

Cercetătorii spun că, la fel ca orice activitate celulară din organism, efectul microARN-141-3p are de-a face cu nivelul său de expresie, iar în cazul îmbătrânirii, acesta este ridicat. Cele mai recente descoperiri ale lor indică reducerea expresiei sale ca o posibilă strategie pentru a îmbunătăți sănătatea imunitară, osoasă și musculară odată cu vârsta.

Recenta cercetare a oamenilor de știință a fost orientată spre găsirea unor modalități de prevenire a daunelor pe care le suferă organismul odată cu înaintarea în vârstă.

În continuare, echipa și-a propus să includă analizarea modului în care blocarea microARN-ului are un impact asupra altor probleme legate de vârstă, cum ar fi cogniția, și administrarea antagomerului specific microARN-141-3p pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cercetătorii au subliniat că nu au identificat niciun efect secundar evident pe parcursul celor trei luni de studiu. Aceeași echipă a raportat, în 2018, dovezi că, odată cu vârsta, expresia microARN-141-3p a crescut, în timp ce molecula cheie de semnalizare a factorului 1 derivat din celulele stromale (SDF-1), care ajută celulele stem să producă oase și mușchi sănătoși, scade în celulele stem mezenchimale care sunt responsabile pentru producerea de oase , mușchi, și de grăsime.

SDF-1 ajută la reglarea diferențierii în diferite tipuri de celule. Atât în celulele stem mezenchimale umane, cât și în cele de șoarece, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de microARN-141-3p erau scăzute în celulele tinere și erau triple sau chiar mai mari în celulele mai în vârstă. Nivelurile de SDF-1 în aceste celule au fost direct opuse. De asemenea, odată cu vârsta, celulele stem mezenchimale produc mai multă grăsime și mai puțin țesut osos sau muscular, deoarece grăsimea este mai ușor de produs.

Potrivit oamenilor de știință, acest studiu reprezintă o validare a conceptului și demonstrează că inhibarea microARN-ului miR-141-3p ar putea reprezenta o strategie potențială pentru a îmbunătăți sănătatea imunitară, osoasă și musculară odată cu înaintarea în vârstă.

Sursa

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea