Chistul hidatic, o problemă medicală transmisă la om de la prietenii blănoși

Igiena necorespunzătoare a animalelor de companie poate să provoace probleme de sănătate stăpânilor acestora. Cel mai des întâlnită afecțiune pe care oamenii o pot lua de la patrupede este chistul hidatic.

„Chistul hidatic este o afecțiune care apare prin infecția cu un parazit și poate să apară în anumite organe, ca urmare a pătrunderii și dezvoltării parazitului în respectivele organe. Conține o membrană solidă și are și o parte lichidă care poate fi clară sau poate să aibă mai multe vezicule fiice” a declarat la Medika TV, dr. Alexandru Onofrei, medic chirurg, specializare în chirurgia oncologică.

Pentru a preveni îmbolnăvirea este necesar să ne spălăm foarte bine pe mâini după ce am intrat în contact cu blana animalelor de companie, în special cu cea a câinilor. Se consideră faptul că aceste animale sunt purtătoare ale parazitului care declanșează apariția chistului hidatic.

„O igienă corespunzătoare a mâinilor atunci când mângâiem animalele de companie sau când aducem câinii înapoi acasă din parc, de la plimbare. Este o boală cu o prevalență ridicată în zonele rurale, în care sunt mai slab dezvoltare și unde, evident, igiena este mai precară. Parazitul provine însă în special de câini, animal care dezvoltă acest parazit în urma contactului cu alte animale infectate. Ouăle pot fi luate de pe blana animalului. Odată ajunse la om, se dezvoltă în intestinul subțire, se transformă și trec în circulația sangvină și ajung în ficat. Dacă din ficat trec înapoi în circulația mare, pot ajunge în plămâni, în rinichi, în oase sau în mușchi” a explicat dr. Alexandru Onofrei.

Pe lângă igiena noastră, este nevoie și de o igienă temeinică a animalului de companie, atunci când acesta vine din mediul extern.

„Trebuie să asigurăm o igienă corespunzătoare animalului de companie atunci când vine din mediul extern. De asemenea, deparazitările sunt foarte importante” a mai spus dr. Alexandru Onofrei.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea