Se modifică protocolul privind tratamentul bolii COVID-19. Proiectul, în analiză la Ministerul Sănătății

Încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în țara noastră, medicii au elaborat un amplu protocol de tratament al acestei afecțiuni. Recent, Ministerul Sănătății a decis să modifice protocolul de tratament al bolanvilor de COVID-19, la propunerea Comisiei de boli infecțioase.

În varianta sa oficială, noul protocol de tratament este cuprins într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care înlocuiește anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020 (pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2).

Documentul a fost întocmit având la bază noile rezultate ale ultimelor studii medicale și presupune ca asistența medicală acordată bolnavilor diagnosticați cu această afecțiune să se realizeze la nivelul spitalelor.

Protocolul, la fel ca și cele anterioare, s-a realizat ținând cont de recomandările Organziației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Iată și care sunt principalele prevederi ale noului protocol, aflat în analiză la Ministerul Sănătății:

  • Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.
  • Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul pacienților fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.
  • Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; raportul beneficiu/risc este cu atât mai mare cu cât pacientul are un risc mai mare de evoluție severă. De aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.
  • Dintre antivirale, Remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe, pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri. Antiviralele cu administrare orală (Molnupiravir, Paxlovid) pot fi folosite în formele ușoare și medii de boală

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes