Sfatul medicului: Vârsta la care copilul trebuie dus la primul control oftalmologic

Pentru a descoperi la timp problemele oftalmologice ale celor mici, părinții trebuie să-i ducă la primele consulturi de la vârste foarte fragede. O investigație timpurie îi poate ajuta pe copii să aibă o vedere bună atunci când cresc.

„Este bine ca părinții să meargă la medicul oftalmolog cu cel mic în jurul vârstei de 6 – 9 luni, chiar nu sunt probleme sau, din contră, dacă părinții suspectează că ar fi probleme. Spre exemplu, sunt cazuri în care descoperim la vârstele acestea mici dioptrii care sunt în afara a ceea ce noi considerăm că ar fi normal. Și vorbim aici de variații care pot să se refere la ambii ochi sau doar la un singur ochi” susține dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, Doctor în Științe Medicale.

Vârsta primului consult oftalmologic nu este aleasă întâmplător, pentru că în această perioadă vederea copiilor începe să se dezvolte.

„În jurul acestei vârste, de 6-9 luni, ne așteptăm ca un copil să poată fixa cu privirea la distanțe mai mari, de un metru, un metru și jumătate, iar astfel putem să facem mai multe investigații” a explicat dr. Roxana Cozubaș.

Primul consult oftalmologic se poate realiza și în maternitate, însă investigațiile îi vizează doar pe copiii născuți prematur.

„Un prim consult se realizează și în maternitate, dar este adresat în special copiilor născuți prematur. Cei care sunt născuți înainte de termen, cu o anumită greutate intră sub incidența apariției retinopatiei de prematuritate” a mai spus dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, Doctor în Științe Medicale.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea