Sorina Pintea, faţă în faţă cu Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină: soluţii pentru absolvenţi

Sorina Pintea le-a garantat absolvenţilor de Medicină că asigurările lor de Sănătate, chiar dacă examenul de Rezidenţiat e amânat, vor fi valabile până pe 1 ianuarie 2018. Şi a promis că zilele acestea va găsi o soluţie cu reprezentanţii CNAS ca asigurarea să fie prelungită.
O altă plângere a absolvenţilor e legată de faptul că în România nu se pot angaja, pot profesa, însă, chiar fără Rezidenţiat, în străinătate. Ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a transmis tinerilor că există deja soluţie legală pentru asta. Pot fi angajaţi ca medici cu competenţe limitate, dacă managerii de spital doresc asta. Demnitarul a dat exemplul personal pe care l-a aplicat la Spitalul Judeţean din Baia Mare pe care l-a condus şi la conducerea căruia se va întoarce. A angajat 5 absolvenţi de Medicină care nu au trecut examenul de Rezidenţiat din anul respectiv ca medici cu competenţe limitate. Timp de 12 luni, cei 5 au muncit în Unitatea de Primiri Urgenţe, au adus un plus spitalului, ei au acumulat experienţă, iar anul următor au trecut cu brio de Rezidenţiat. “Unii manageri de spital se feresc să angajeze astfel de medici. De ce? Cel mai probabil din motive financiare.”, a adăugat Sorina Pintea, în emisiunea Medika Special.

Teodor Blidaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină i-a cerut Sorinei Pintea explicaţii şi cu privire la numărul de locuri scoase la concurs. Ministrul demis al Sănătăţii a precizat că toate calculele sunt făcute în funcţie de datele transmise de Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu. În plus, a adăugat Sorina Pintea, dacă România nu va păstra ritmul de 4.000 de locuri la examenul de Rezidenţiat, în 10 ani o să avem o problemă şi mai mare cu deficitul de personal medical din spitale.

În cadrul Medika Special, Sorina Pintea a povestit şi cât de complicat a fost să suplimenteze anul trecut 300 de posturi pentru rezidenţii care trecuseră examenul cu aceeaşi medie: funcţionarii din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul de Finanţe au ezitat să-şi dea acordul.

Ți-ar putea plăcea