Studiu: Au fost descoperite noi grupe de sânge

În încercarea de a colecta date despre componentele sanguine, oamenii de știință au descoperit un nou sisem de grupe de sânge, denumit Er.

Determinarea unei grupe de sânge se face în funcție de absența sau prezența unor antigene specifice. Principalele grupe sanguine pe care le cunoaștem cu toții sunt A, B, O și AB.

În, total există 44 de sisteme de grupe de sânge, cel mai recent fiind descoperint la Universitatea din Bristol, de către oamenii de știință de aici.

Echipa a investigat o colecție destul de comună de antigeni ai globulelor roșii numită Er. Deși au fost descoperiți pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani, acești antigeni nu se încadrau în niciun sistem cunoscut de grupe sanguine.

În cadrul studiului, persoanelor cu aloanticorpi (anticorpi produși în mod specific în urma expunerii la antigeni străini de globule roșii) pentru antigenii Er le-au fost analizate secvențele de ADN care codifică genele.

Cei doi noi antigeni, Er4 și Er5 sunt asociați cu prezența bolilor hemolitice grave, de care pot suferi atât fătul cât și nou-născuții.

Cercetările în acest domeniu ar putea ajuta la dezvoltarea unor mecanisme destinate grupelor rare de sânge, astfel încât gradul de îngrijire al acestor pacienți să crească.

Cercetarea oamenilor de știință din cadrul Universității Bristol a fost publicată în revista Societății Americane de Hematologie, Blood.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes