STUDIU INEDIT. Deciziile de cuplu ale părinților copiilor cu afecțiuni oncologice

Afecțiunile oncologice ale copiilor sunt devastatoare, însă studii recente au demonstrat faptul că un asemenea diagnostic nu poate schimba deciziile de cuplu și relația dintre părinți. Potrivit cercetării, în ciuda problemelor de sănătate ale copiilor, adulții pot decide să își continue viața separat. Dacă într-o familie există neînțelegeri, părinții pot să divorțeze, deși aceștia și-au asumat rolul de a avea grijă de un copil care suferă de afecțiuni oncologice. La această concluzie au ajuns oamenii de știință din Danemarca, care au publicat recent un studiu în acest sens.

Rezultatele cercetării au fost publicate pe site-ul Asociației Americane de Oncologie. Potrivit studiului, cancerul la copii poate crea stări de incertitudine și teamă părinților, însă nu-i poate împiedica să se separe sau să-și schimbe decizia atunci doresc să aducă pe lume un alt copil.

Cercetătorii se așteptau ca părinții unui copil bolnav de cancer să renunțe la ideea de a avea alt copil. Nu a fost însă cazul, studiul demonstrând faptul că experiența trăită alături de un copil cu cancer nu a afectat planurile familiilor din Danemarca.

Pentru a evalua impactul cancerului din copilărie asupra relațiilor parentale, omul de știință Luzius Mader, împreună cu alți specialiști din cadrul Centrului de Cercetări al Societății Daneze a Cancerului, a examinat datele din mai multe registre din Danemarca, îmbinând informațiile despre părinții copiilor oncologici în perioada 1982-2014. Cercetarea a inclus peste 7 000 de copii și peste 12 000 de adulți.

Rezultatele acestei cercetări ar trebui comunicate părinților, care pot fi încurajați de furnizorii de servicii medicale cu privire la deciziile pe care trebuie să le ia. „În prezent, serviciile de care beneficiază familiile copiilor cu afecțiuni oncologice sunt limitate la tratamentul pe care copilul îl primește și la suportul psihologic. Ele ar trebui însă diversificate în sensul consilierii conjugale pe scară largă, de sprijin pentru familie” a precizat dr. Luzius Mader, citat de medicalexpress.com .

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea