Terapia de cuplu, pas cu pas. Ce învață partenerii care doresc să mai dea o șansă relației lor?

Terapia de cuplu îi poate ajuta pe parteneri să se redescopere și să reia legăturile pe care și le-au creat în trecut. În cabinetul de psihoterapie, aceștia învață cum să-și îmbunătățească practic relația.

„Pornim tot timpul de la ideea că persoanele au avut deja o relație, că au fost compatibili o bună bucată de timp. Dacă acum au venit la terapie înseamnă că vor să redevină oamenii care au fost în trecut. Ceea ce nu se prea poate, nu te poți întoarce la cine ai fost în trecut, dar putem deveni cineva mai bun. În terapie, pornind de la această idee, de a deveni altfel, mai bun decât în trecut, rescriem practic acel contract matrimonial” a explicat, marți seară, la Medika TV, psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Procesul de redescoperire la care iau parte ambii parteneri este unul dificil, însă multe cupluri reușesc să-și îmbunătățească relația.

„Procesul este greu, în primele ședințe se ajunge la o paralizie emoțională. Partenerii ajung în punctul în care nu știu ce vor. Bineînțeles totul începe cu o lecție de psiho-educație, în sensul în care stabilim un cadru de comunicare. Nu ne certăm, nu ne acuzăm reciproc, nu folosim un ton ridicat. Terapia ajută în sensul că ia lucrurile neplăcute și de la un partener și de la celălalt și le transformă în lucruri plăcute. Este nevoie de deschidere și dorință de a schimba lucrurile” a explicat psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea