Testare anti-COVID-19 în farmacii, pe banii pacienților

Utilizată de mult timp în farmaciile din Occident, testarea pacienților este de acum legiferată și în România. Deși ar fi trebuit să fie gratuită, oamenii care vor teste rapide trebuie să scoată bani din buzunar. Ministerul Sănătății va oferi tuturor farmaciilor care vor putea efectua testări peste 500,000 de teste antigen rapide.

Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor din România, cei care doresc să beneficieze de teste în farmacii plătesc pentru efectuarea testării și echipamentele de protecție ale personalului.

„Într-o primă etapă se vor folosi teste antigenice furnizate de Ministerul Sănătății, vor ajunge la noi prin DSP-uri, este vorba despre 500 mii de teste. Dacă ele se vor termina, farmaciile le vor folosi pe cele din gestiunea proprie, numai testele care sunt acceptate pentru această diagnosticare de Comisia Europeană. Se va plăti în farmacie manopera și o parte din echipamentul de protecție. Nu s-a impus un tarif maximal, sigur va fi un tarif rezonabil pe care pacientul și-l va putea permite”, a precizat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

Cadrele medicale care vor efectua testarea în farmacii vor beneficia de stagii de pregătire. „Personalul din farmacie va fi unul instruit. Se lucrează la un protocol de colaborare între Colegiul Farmaciștilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, în vederea stabilirii unui protocol de instruire. Există niște condiții specificate clar, legate de spațiul în care se pot efectua testele, care trebuie să fie delimitat de restul zonei unde au acces pacienții. Este absolut normal ca circuitul testărilor să fie separat de circuitul pacienților. Vrem să ne gândim că nu va dura mai mult de 3 săptămâni implementarea acestui ordin”, a mai spus Anca Crupariu, în direct la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea