Trebuie vaccinați copiii diabetici împotriva COVID-19? Răspunsul specialiștilor

Ziua Mondială a Diabetului, celebrată la nivel internațional pe 14 noiembrie, a oferit prilejul transmiterii unor mesaje de prevenire a acestei maladii, dar și de atenționare cu privire la vulnerabilitățile pacientului diabetic, în context pandemic. Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a organizat conferința online cu tema ”Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, pornind de la o realitate de necontestat și anume că diabetul zaharat constituie un factor de risc pentru dezvoltarea de forme grave a bolii COVID-19.

”Datele oficiale arată că aproape o treime dintre decesele provocate de COVID-19 în România s-au înregistrat în rândul persoanelor cu diabet zaharat1. La nivel mondial, cercetătorii au constatat că peste 40% dintre persoanele cu diabet zaharat internate în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 necesită asistență medicală în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă2. Toate aceste date sugerează că persoana cu diabet este vulnerabilă în pandemia de COVID-19”, au arătat organizatorii dezbaterii.

Unul dintre subiectele atent discutate a fost cel al necesității vaccinării acestei categorii de pacienți cronici.

În acest context, prof.dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a subliniat că vaccinul nu este doar necesar, ci ar trebui să fie obligatoriu, inclusiv la adolescenți și copii: ”Persoanele cu diabet zaharat, inclusiv copiii, au același risc de infecție ca și populația generală. Totuși, persoanele cu diabet de tip 1 sau 2 au evoluție severă a infecției cu SARS CoV 2, marcată de numeroase complicații, uneori chiar și de letalitate crescută. Consider că vaccinarea este nu doar recomandată, ci chiar obligatorie, inclusiv la copii și adolescenți.”

La rândul său, prezent la conferința online, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medic primar infecționist, a insistat asupra vulnerabilității pacientului diabetic în situația în care capătă o boală infecțioasă. ”Pacientul diabetic este foarte vulnerabil nu numai în infecția cu SARS-CoV-2, ci există o legătură strânsă între evoluția nefavorabilă a bolilor infecțioase, în general, la pacientul diabetic. Cred că nu există boală infecțioasă despre care să nu știm că evoluează nefavorabil sau cu risc mai mare de mortalitate la pacientul diabetic”, a subliniat medicul militar infecționist.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes