Un medic avertizează: partenerii de viață ar trebui să doarmă în paturi separate, dacă vor să aibă un somn mai bun

În mod sigur, terapeuții de cuplu susțin că este vital ca partenerii de viață să doarmă în același pat, pentru ca relația să dureze pe termen lung; dar nu și medicii! Dr Karan Rajad, de la Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service), spune contrariul: să dormi în același pat cu partenerul îi poate influența acestuia negativ calitatea somnului și, deci, a sănătății. 

Dacă partenerul tău are un somn mai agitat, se mișcă în timpul somnului – sau dacă sforăie – acest lucru te va împiedica cel mai probabil să intri în somn REM (mișcarea rapidă a ochilor) – cea mai profundă și vitală parte a ciclului de somn al unei persoane, care apare de obicei la 90 de minute după ce adormim.

Potrivit doctorului Karan Rajan, acest lucru ar putea avea un impact decisiv asupra calității și duratei somnului și poate avea un impact fizic și psihologic serios asupra sănătății.

Citește și Probleme cu somnul? Fructul care te va ajuta să dormi mai bine

Nu toată lumea împărtășește același tip de ciclu de somn, potrivit doctorului Rajan, ceea ce înseamnă că un partener poate ajunge privat de somn în mod cronic, în timp ce celălalt se odihnește corespunzător.

Mai mult, dormitul în paturi separate este o idee bună și în ceea ce privește temperatura corpului. Dormitul lângă o altă persoană crește căldura corpului și, prin urmare, aceasta poate duce la un somn insuficient.

Într-un videoclip TikTok împărtășit celor 4,8 milioane de urmăritori ai săi, doctorul Karan, care lucrează ca și chirurg și lector la Universitatea din Sunderland, a spus: „Unul dintre factorii declanșatori de care aveți nevoie pentru a putea adormi este scăderea temperaturii corpului. Să împarți același pat crește căldura corpului, așa că va dura mai mult până vei adormi.”

Videoclipul viral a fost de atunci vizionat de peste 242.500 de ori, înregistrând peste 25.000 de aprecieri.

Urmăritorii acestuia au avut, desigur, diverse păreri contradictorii. În timp ce unii iubesc să doarmă în paturi separate, alții pur și simplu nu își pot imagina că adorm fără cealaltă jumătate lângă ei.

O persoană căsătorită a aprobat „Eu și soțul meu avem programe și stiluri de somn total diferite, am dormit separat timp de opt ani, îmi place!”. Altcineva a completat: „După divorț, CEL MAI BUN somn din viața mea!”

Cu toate acestea, multe persoane nu au fost de acord, argumentând că „le plac prea mult îmbrățișările”.

Sursa

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea