VACCINUL ROR, EFICIENT ANTI-COVID? Ce spun ultimele cercetări din domeniu

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) ar putea ajuta la prevenirea inflamației în COVID-19, care este asociată cu cele mai severe simptome ale bolii.

Există dovezi tot mai multe care sugerează că utilizarea vaccinurilor existente ar putea fi benefică împotriva COVID-19 – chiar dacă acestea nu sunt specifice noului SARS-CoV-2.

Mai multe studii clinice au loc în întreaga lume pentru a testa dacă folosirea vaccinului BCG, care protejează împotriva tuberculozei, ar putea fi eficientă în COVID-19.

Oamenii de știință consideră că vaccinul ar putea stimula răspunsul imun al unei persoane, reduce nivelul SARS-CoV-2 și poate reduce simptomele asociate cu COVID-19.

Un nou raport publicat în jurnalul mBio al Societății Americane pentru Microbiologie sugerează că vaccinul ROR, administrat în copilărie, ar putea servi un scop similar.

Cercetătorii din spatele articolului sugerează că vaccinul ar putea amortiza inflamația severă asociată cu COVID-19 și mortalitatea și propun un studiu clinic pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Antrenarea sistemului imunitar

Tipul de vaccinuri care au efect împotriva unor infecții fără legătură cu cele pentru care sunt realizate se numesc vaccinuri vii atenuate. Ele conțin virusuri reale sau bacterii pe care oamenii de știință le-au slăbit într-un laborator.

Studiile arată că aceste vaccinuri protejează împotriva altor infecții prin „antrenarea” sistemului imunitar într-un mod nespecific. Acest tip de răspuns imun nespecific este prima linie de apărare împotriva infecției și se numește răspuns imun înnăscut.

„Vaccinurile vii atenuate au unele beneficii nespecifice, precum și imunitate la agentul patogen țintă”, explică coautorul noii lucrări, dr. Paul Fidel, Jr., decan asociat pentru cercetare la Școala de Medicină de Medicină din cadrul Universității de Stat din Louisiana, New Orleans.

Dr. Fidel, împreună cu dr. Mairi Noverr, profesor de Microbiologie și Imunologie la Școala de Medicină a Universității Tulane din New Orleans, sugerează că protecția oferită de aceste vaccinuri se datorează celulelor supresoare derivate mieloide sau MDSC-urilor, un tip de celule imunitare care provin din măduva osoasă.

Oamenii de știință au arătat că aceste celule pot reduce inflamația și mortalitatea, în urma unor studii pe șoareci.

Doctorii. Fidel și Noverr spun că un vaccin ROR ar putea induce MDSC la persoanele cu COVID-19, ceea ce le-ar putea ajuta să lupte împotriva inflamației pulmonare și a sepsisului asociate cu cele mai severe forme ale bolii.

Drept dovadă în acest sens, aceștia citează cazul recent în care 955 de marinari de pe nava USA Roosevelt au fost pozitivi pentru COVID-19, dar au avut doar simptome ușoare.

Cercetătorii sugerează că acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că toți recruții Marinei SUA primesc vaccinarea ROR. Cu toate acestea, este probabil ca vârsta și starea de sănătate a marinarilor să fi jucat un rol în recuperarea lor.

Alte dovezi în sprijinul unei conexiuni între vaccinul ROR și recuperarea în urma infecției cu SARS-CoV2 provin din datele epidemiologice. Oamenii care trăiesc în zone în care vaccinul ROR este obligatoriu au rate mai mici de deces din cauza COVID-19.

COVID-19 este, de asemenea, mai puțin probabil să afecteze copiii, ceea ce poate avea legătură și cu vaccinarea. Deși vârsta este un factor de risc cunoscut pentru severitatea COVID-19, faptul că mulți copii au avut o expunere mai recentă la vaccinurile vii atenuate ar putea juca un rol în protecția lor, sugerează articolul.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea