Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta: “Încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, spune că varianta Delta a coronavirusului este, cum de altfel au dovedit și studiile, mult mai contagioasă decât varianta inițială. Potrivit acestuia, încărcătura virală în cazul unei persoane infectate poate fi și de o mie de ori mai mare în comparație cu virusul inițial, ceea ce îl face mult mai contagios și periculos.

Când vorbim de varianta Delta riscul de propagare la nivel populaţional este foarte mare şi când vorbim de infecţia unui număr foarte mare de persoane, în mod deosebit a celor care nu sunt vaccinaţi, care nu au niciun fel de imunitate, evident că acest lucru se răsfrânge, pe de o parte, şi asupra populaţie vaccinate. Din ce punct de vedere? Pentru că varianta virală Delta are câteva caracteristici importate, cea mai importantă fiind legate de hipertransmisibilitate. Este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, cu tulpina parentală. Sunt, de fapt, o sumedenie de mutaţii care sunt acumulate la nivelul proteinei Spike. Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectat cu varianta iniţială”,  a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Acesta a mai explicat că vaccinarea reduce semnificativ riscul de a dezvolta o formă gravă de boală, chiar dacă eficiența vaccinurilor în fața variantei Delta nu e la fel de crescută.

Vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului de a ajunge la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Vaccinându-mă eu şi cei din jurul meu, circulaţia virusului se va reduce semnificativ, circulaţia la nivel populaţional. Studiile făcute pe ser recoltat de la persoane convalescente care erau infectate cu acea variantă iniţială au arătat că varianta neutralizantă este de şase ori mai redusă faţă de varianta Delta. De asemenea, şi anticorpii care rezultă prin vaccinare – de pildă pentru vaccinurile care folosesc tehnologia pe bază de ARN Mesager – aceşti anticorpi au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de această variantă Delta”, a mai spus șeful CNCAV.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea