VÂRSTA, INAMICUL FEMEILOR! Explicația de care ar trebui să țină cont toată lumea

Viața modernă a adus pentru femei o mulțime de provocări. Din ce în ce mai multe reprezentante ale sexului frumos au alte priorități comparativ cu mamele sau bunicile lor. Dacă în trecut, femeile se căsătoreau de tinere și făceau mulți copii, femeia modernă amână momentul maternității, având alte priorități – să-și construiască o carieră, să-și cumpere o casă ș.a.m.d. Așa ajung să își dorească un copil când deja e prea târziu, iar ceasul biologic ticăie.

Potrivit as.univ.dr. Andreea Velișcu, vârsta femeii reprezintă cea mai frecventă cauză a infertilității feminine; cu cât aceasta e mai înaintată, cu atât e mai greu pentru o femeie să obțină o sarcină. Invitată la Medika TV, medicul specialist în obstetrică-ginecologie a spus că femeile trebuie să țină cont de vârstă, pentru că de multe ori nici măcar tratamentele nu pot face minuni în fața evoluției biologice.

“Acum femeile obțin sarcini la vârste mai înaintate din diverse motive: carieră, societate, motive economico-sociale, financiare și așa mai departe. Natura nu stă niciodată după noi. Iar pentru rata de sarcini contează cel mai mult vârsta femeii. Abia după aceea sunt și toate celelalte probleme care pot să apară. Prin această prismă apar mult mai multe probleme de infertilitate. În primul rând doar din prisma creșterii vârstei femeilor și a momentului în care încearcă ele să rămână însărcinate.

Pe vârstă insist întotdeauna și primul lucru pe care i-l spun unei paciente în momentul în care intră în cabinet pentru o consultație de infertilitate este că de vârsta ei depind cam toate. Cumva acum societatea ne lasă să credem că putem face de toate, dar uităm că medicina are niște limite. Și din păcate în momentul ăsta pentru partea de rezervă ovariană, de calitatea ovocitelor, de vârstă suntem cumva neputincioși în fața acestor probleme”, a spus as.univ.dr. Andreea Velișcu la Medika TV.

Cu cât momentul maternității e amânat, cu atât o sarcină e mai dificil de obținut. Femeile peste 38-40 de ani obțin greu o sarcină, iar de multe ori nici măcar tratamentele de stimulare a funcției ovariene nu dau rezultate.

“Văd cum pacientele cred că indiferent de vârstă sau de rezerva ovariană, dacă au ajuns la procedura in vitro, totul se va rezolva. Și aici vine rolul nostru ingrat, să le spunem că sunt anumite aspecte pe care nu le putem schimba. De exemplu la o pacientă cu rezervă ovariană scăzută, indiferent de ce tratamente de stimulare i-am da, ovarul poate să dea un ovocit, două, adică puțin, atât ne va da indiferent de doza de stimulare”, a mai spus specialistul, care le sfătuiește pe femei să devină mame în tinerețe și să nu amâne prea mult momentul.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea